Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KU knådade Fridolin om mediepåverkan

En hög MP-tjänsteman i regeringskansliet ska ha försökt få SVT:s Aktuellt att utforma ett inslag positivt för Miljöpartiet i samband med bostadsminister Mehmet Kaplans avgång. Men utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger till KU att han inte har något ansvar för agerandet.

När KU frågade ut Fridolin om hur det egentligen gick till den aktuella dagen, den 20 april förra året, lade Fridolin det mesta ansvaret på tjänstemannen.

- Det var inte helt tillfredsställande att det var så svårt att klargöra vem som egentligen bar ansvaret och att Gustav Fridolin tydligt ville säga att det i alla fall inte var han, säger Andreas Norlén, ordförande (M) i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Svaren på frågan om MP använde regeringskansliet för att hantera ett MP-problem samt vad syftet med kontakterna med Aktuellt var har inte fått tillräckliga svar, anser Norlén. Tuve Skånberg (KD) är inne på samma linje och säger att ministern är "ute på djupt vatten."

"Farligt ute"

Tjänstemannen var politiskt tillsatt och anställd som planeringschef hos Fridolin på hans departement. Från den 18 april, hade han dock, på obestämd tid gått in som biträdande presschef i statsrådsberedningen.

MP:s Mehmet Kaplan hade just avgått som bostadsminister och det stormade om Yasri Khan som föreslagits till partiets styrelse. Den 20 april skulle Aktuellt ha med riksdagsledamoten Jabar Amin från MP som var kritisk till både Kaplan och Khan och hur partiledningen hade hanterat fallen. Aktuellts programledare Anders Holmberg reagerade starkt när tjänstemannen, som han uppfattade det, försökte få redaktionen att låta bli att ta upp Kaplanfrågan i utbyte mot att få prata med andra, tunga namn i MP. Om Aktuellt framhärdade med att ha med Jabar Amin skulle MP "knåda" honom under dagen så att han inte skulle vara så kritisk.

Men Aktuellt sade nej och gick ut med hur tjänstemannen hade agerat. Fridolin fick en KU-anmälan på sig med begäran om att hans ansvar som statsråd för tjänstemannens agerande skulle granskas.

Fridolin: Visste inget

Fridolin säger att han hade tackat nej när tjänstemannen vidarebefordrat en förfrågan om att medverka i sändningen. Om tjänstemannens försök att påverka innehållet i programmet visste han inget om förrän denne ringde honom och sade att Aktuellt hade uppfattat det som påtryckningar. Hade tjänstemannen några instruktioner så var det statsrådsberedningens ansvar och det var där han sedan två dagar var placerad, påminde Fridolin. Han och tjänstemannen hade inte pratat strategi.

Behövde vila

Fridolin sade i KU-förhöret att han i telefonsamtalet med tjänstemannen om Aktuellt ställde frågor, utan att få några rediga svar. Det framkom att mannen var hårt arbetsbelastad, och då bedömde Fridolin att det ansvar han kunde ta var att ta mannen ur tjänst.

- Vi var överens om han behövde vila och att han inte kunde fortsätta fullgöra uppgifter som vare sig planeringschef i utbildningsdepartementet eller biträdande presschef i statsrådsberedningen, sade Fridolin.

Vare sig han eller tjänstemannen har dock några klara minnesbilder om vad de pratade om i övrigt.