Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksrevisorerna Susanne Ackum, Margareta Åberg och Ulf Bengtsson vid dagens KU-förhör.

"KU borde gjort mer"

KU tog ett alltför snabbt beslut menar kritiker efter dagens utfrågning av riksrevisorerna. Riksrevisionen är inte vilken myndighet som helst, säger Inga-Britt Ahlénius, tidigare chef för Riksrevisionen.

Dagens utfrågning i KU visar enligt organisationen Transparency International Sverige, som arbetar upplysande om korruptionens skadliga verkningar, att revisorerna saknar självkritik och inte förstår hur mycket det som hänt skadat myndigheten, anser ordföranden Ulla Andrén.

- Det hade varit klädsamt om revisorerna tagit in hur allmänheten och folk i gemen har reagerat på det som hänt. Som de nu resonerade i utfrågningen var allt "mindre fel", säger hon till TT.

- Hade de svarat utförligt från början om vad som egentligen hänt, då hade inte Riksrevisionen förlorat så mycket i förtroende, säger hon.

"De resonerade strikt utifrån lagen"

Hon vill däremot inte säga att KU gjort fel som avstår från att entlediga revisorerna.

- KU resonerade strikt utifrån lagen men det finns etiska och moraliska dimensioner som KU väljer att inte beakta, säger hon.

Den tidigare chefen för Riksrevisionen, Inga-Britt Ahlenius, anser att KU kommit till beslut alltför fort.

- Det är anmärkningsvärt att KU inte tar tid till att reflektera över dagens förhör och dessutom inte kallar andra. Jag tycker att de drar sina slutsatser alldeles för tidigt. De har bara hört ena sidan och fått en glättig bild av vad som hänt, säger hon.

"KU har misslyckats i rekryteringen"

- KU har misslyckats i sin rekrytering av de här revisorerna. De agerar som om de vore chefer för en konsultfirma och inte för den grundlagsskyddade statsrevisionen. De har uppenbarligen ingen aning om vad det innebär att vara chefer för den statliga revisionen, säger hon.

- All heder till Susan Ackum som ser att hon saknar förtroende för att leda verksamheten. Enligt min mening borde alla tre gå, säger hon.