Sichuanpeppar. Arkivbild.
Sichuanpeppar. Arkivbild.

Kryddiga doldisar gör entré i kökshyllan

Har du hört talas om oxalis, bourbonpeppar och älgört? Det är bara några av de kryddor som spås vara på intågande i det svenska köket.

ANNONS
|

Den ryktbara chilifrukten fortsätter att fresta balkongodlare och grillmästare. Varje sommar adderas nya sorter till det stora utbudet, men fokuset har nu börjat skifta från hetta till smak.

- Vissa chilifrukter som säljs i dag är så starka att de inte går att äta. Nu börjar man frångå den typen av effektsökeri för att istället fokusera på nya smaker, exempelvis läder, tobak och choklad, säger Rickard Albin, utvecklingschef på Culinar och Kockens.

ANNONS

Elektriska pepparstötar

På senare år har även ingefära, kanel, gurkmeja och stjärnanis utmärkt sig som kryddhyllans gunstlingar. Orsaken är deras mer eller mindre fastställda hälsofördelar. Bland annat sägs de kunna minska oro och stress, verka inflammationshämmande, stabilisera en orolig mage och lindra illamående hos gravida.

- Det är bevisat att vissa kryddor har positiva effekter på blodsocker och blodfetter och kan reglera vår aptit, men många av de nyttigheter som man tillskriver de här kryddorna behöver utforskas mer för att få tillräckliga vetenskapliga underlag, säger Rickard Albin.

Oavsett hälsorykte så har samtliga kryddor svårt att konkurera med den folkkäre svartpepparn, som fortsatt säljer allra bäst. Men på senare tid har den fått sällskap av flera nygamla förmågor. Bland annat har långpeppar, som kom till Europa under medeltiden, fått en renässans och den exklusiva bourbonpepparn är inte längre lika svår att få tag på.

- Även sichuanpeppar från Kina är i ropet. Den kallas ibland för batteripeppar eftersom det känns som att man får en liten elektrisk stöt på tungan när man äter den.

ANNONS

Svenska nykomlingar

Bland övriga doldisar som ser ut att gå en ljus framtid till mötes finns den dekorativa vattenkrassen, den anisdoftande körveln och den lättskötta oxalisen, vars smak påminner om harsyra.

- Vi kollar mycket på hur man kan utnyttja svenska kryddor som inte används i dag. Ett exempel är älgört, som finns över hela landet och smakar lite mandel och tonkabönor. Och granskott är jättepoppis som krydda på de bättre restaurangerna just nu, säger Rickard Albin.

TT

Fakta: Kryddor

En krydda är en växt eller växtdel som används som tillsats i mat och dryck förbättra lukten och/eller smaken.

Indien, Indonesiska Moluckerna och Västindien är vanliga ursprung för kryddväxterna.

Kryddor har funnits i nästan alla kulturer, även om det ibland är svårt att veta om det var för smaken eller av andra skäl (konservering eller som läkemedel) som de tillsatts.

Källa: Ne

ANNONS