Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kroppsvisitationer utan kontroll

Anstaltschefen på Kumla vet inte hur många anhöriga som måste klä av sig in på bara kroppen för att få träffa intagna. Men vissa får tåla mer än andra.

Kenneth Gustafsson är anstaltschef på Kumla och har 38 år bakom sig inom kriminalvården. Syftet med så kallade ytlig kroppsbesiktning är att motverka insmuggling av exempelvis droger. Hur ofta anhöriga tvingas klä av sig är okänt.

- Det kan jag inte svara på men min bild är att det sker ganska sällan och det vanligaste är att man bara går igenom metalldetektorn.
Det finns i dag inga krav på att kroppsbesiktningar ska dokumenteras, något som har kritiserats av JO som i sin tur rekommenderar att sådan rutin införs vid landets alla slutna anstalter. 

- Ja, det kanske skulle vara bra att ha en sådan rutin. Vi har ju ett antal intagna som vi håller ett extra vakande öga på och det har vi även på deras besökare. Den vanligaste vägen in i fängelset för droger och annat är via utomstående som besöker fängelset, säger han. 

Att acceptera kroppsvisitation är upp till besökaren.
- Vill man inte kan man bara lämna fängelset. Går man inte med på visiteringen får man självklart inte komma in i fängelset, säger Kenneth Gustafsson.

Han är medveten om att kroppsvisitationerna väcker reaktioner.
- Det är främst de intagna som tycker att det är jobbigt när deras anhöriga kroppsvisiteras, säger han.

Kenneth Gustafsson bild är att kriminalvården bara har blivit bättre, både vad gäller behandlingar, skolgång och sysselsättning.

-I dag har vi en skola värd namnet med 12 egna anställda lärare på Kumla inom grundskola, gymnasium och SFI-undersvisningen. Men vi hjälper också till med högskoleutbildning i den mån vi kan och alla har arbetsplikt i våra verkstäder. 

Grunden för högskolestudier är att de bedrivs via brevväxling med handledare och lärare. Syftet är att begränsa möjlighet till förnyad brottslighet. Sådana samtal kräver också att en personal sitter med och lyssnar vad som sägs.

- Vid något enstaka tillfälle kan man få tillstånd att ringa sin handledare men man kan inte hålla på att ringa hela tiden. 

Enligt Hanna Jarl Källberg, anstalts- och häktesdirektör vid Kriminalvården presenteras ett förslag på nytt telefonisystem under hösten. Kritiken mot syssloslöheten på anstalterna kommenterar hon så här:

- Vi är väl medvetna om att utbudet av sysselsättning varierar mellan anstalterna men självklart gör vi vårt yttersta för att klienterna ska ha sysselsättning, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.