Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksåklagaren vill att Högsta Domstolen ska klargöra frågan om kroppsbesiktning ska tillåtas för att bestämma brottsmisstänktas ålder. Arkivbild

Kroppsbesiktning ett fall för HD

Får kroppsbesiktning användas för att utreda åldern på en brottsmisstänkt person? Den frågan vill Riksåklagaren nu att Högsta domstolen ska ta ställning till.

Enligt RÅ kan en tand- och skelettröntgen i många fall vara helt avgörande för åklagarens möjlighet att utreda och lagföra brott. Därför överklagas nu en hovrättsdom som ansåg att nuvarande lagstiftning inte tillåter kroppsbesiktning.

Bakgrunden är ett fall där en person, som i sin asylansökan uppgav att han var 17 år, under en tingsrättsförhandling gällande stöld uppgav att han bara var 14 år och inte straffmyndig. Fortsatt utredning visade att personen var starkt misstänkt för flera brott som kan ge fängelse. Åklagaren begärde att en kroppsbesiktning skulle genomföras för att avgöra den misstänktes ålder, men tingsrätten avslog begäran.

Hovrätten, dit åklagaren vände sig med ett överklagande, gick på tingsrättens linje och avslog överklagandet.

Nu vill Riksåklagaren att HD ska pröva ärendet. Enligt RÅ:s uppfattning är kroppsbesiktning i syfte att utreda en misstänkts ålder "förenlig med det ändamål som lagstiftningen tillåter". I ett pressmeddelande skriver RÅ att det är "av stor vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar överklagandet."

Frågan om åldersbedömning har varit känslig bland både politiker och myndigheter. Inte minst på grund av att det är svårt att hitta säkra metoder och att testerna kan få stora följder för den enskilde.