Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kronprinsessan Victoria fyller 41 år i dag och födelsedagen firas traditionsenligt på Öland.

Kronprinsessan: Gör mig varm i hjärtat

Öland fortsätter att vara platsen där kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag tillsammans med svenska folket och familjen. Ön har varit festplats sedan tvåårsdagen – en dag med hurrarop, gåvor, tusentals gratulanter och, för prins Oscars del, fotboll vid slottet.

Solen och vindarnas ö levde upp till sin soliga beskrivning under 41-årsfesten. Klockan slog 14 och ut från slottet kom födelsedagsbarnet tillsammans med kungaparet, prins Daniel och barnen – prinsessan Estelle och prins Oscar. Att lira fotboll i gräset och gruset vid Solliden var den tvåårige prinsens sätt att spendera delar av tiden medan mamma Victoria möttes av folkets hyllningar.

- Kära vänner och Sollidenbesökare, tack för att ni alla är här i dag. Det betyder jättemycket och varje år blir jag lite förvånad att så många väljer att faktiskt komma hit på min födelsedag. Det gör mig väldigt varm i hjärtat, sade kronprinsessan Victoria.

Många gåvor

Födelsedagspresenterna var många och när en dryg timme passerat satt färgstarka armband runt kronprinsessans handled. I korgar hjälpte hovets anställda kronprinsessan Victoria att samla andra – inte sällan hemgjorda – gåvor.

- Att man tar sig tiden att pyssla, måla, rita, göra arm- och halsband. Engagemanget bakom. När man öppnar breven märker jag att det ligger mycket tanke bakom de små raderna, och det är det som är så härligt, sade kronprinsessan Victoria till TT.

Sex timmars körning blev det för Enköpingsborna Filip och Lena Lange, som började köa klockan 7.30 till de bättre platserna framför kungafamiljens sommarställe. Och bra platser blev det, precis fram för avspärrningen.

- Det är en upplevelse att vara här, det känns som att man kommer närmare dem när man inte tittar på tv, sade 13-årige Filip Lange.

Han har målat en dalahäst, som överräcktes till kronprinsessan.

- Det gav jag i present förra året också.

Vatten till folket

Kung Carl XVI Gustaf påminde om att dricka vatten i hettan framför Solliden och påpekade att vattendunken som ställts fram i trädgården innehåller vatten från egen brunn – som än så länge har vatten kvar trots torkan.

- Det har varit och är en fantastisk sommar, en ovanligt fin och vacker sommar - men varm. Jag hoppas att ni passar på att fylla på med vätska här, för det behövs. Och samtidigt ägna en tanke åt alla de som inte har det så lätt just på grund av att det är så varmt, för så är det faktiskt, sade kronprinsessan Victoria.

Victoriadagen arrangeras i år för 40:e gången, ett arrangemang som utvecklats från småskaligt där scenen på Borgholms idrottsplats var ett litet flak - till att vara en tv-sänd hyllningskonsert med flera artistframträdanden.

Solens ö var en solig ö dagen ut.