Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kronofogdens lyxtillslag på Sveriges flygplatser

På en vecka utmätte Kronofogden diamanter, tavlor och smycken för närmare en halv miljon kronor från resenärer på bland annat Landvetter flygplats. Utöver det beslagtogs över 600 000 kronor i kontanter från resenärer inom ramen för en internationell operation för att bekämpa terrorfinansiering. – Har man skulder till ett brottsoffer är det inte acceptabelt att åka på semester för pengarna, säger Sajida Bergqvist på Kronofogden.

Under en vecka i mars genomförde Tullverket i samarbete med Kronofogden och polisen en gemensam operation på Sveriges internationella flygplatser i Göteborg, Stockholm, Malmö och Växjö. Totalt gjordes det under veckan över 1 000 kontroller. 

Operationen var i sin tur en del av en större internationell insats mellan brottsbekämpande myndigheter i EU och Norge i syfte att bekämpa finansiering av terroristverksamhet och organiserad brottslighet. 

Unik möjlighet 

Sajida Bergqvist, nationell samordnare av Kronofogdens samverkansoperationer, berättar att operationen har gett myndigheten en unik möjlighet till att kunna utmäta tillgångar från människor på flygplatser där myndighetens personal normalt inte kan verka. 

– Vi kan inte röra oss fritt innanför säkerhetsskyddet på flygplatserna. Vi måste också få personerna selekterade för att vi ska kunna göra någon form av utmätning. Det måste vi ha Tullverket och polisens hjälp till på en flygplats. När polisen och Tullverket kontrollerar människor som de har intresse av har de också frågat om vi är intresserade av personerna och då kan vi slå i våra register och se om de har skulder och först då kan vi agera, säger Sajida Bergqvist. 

"Man betalar sina skulder först"

Under veckan operationen pågick verkställde Kronofogden utmätningar av diamantsmycken, tavlor, ringar och smycken till ett värde som uppskattas till omkring 400 000 kronor. Under veckan beslagtogs även omkring 600 000 kronor i kontanter från resenärer som skulle resa från Sverige till Förenade Arabemiraten och Malaysia samt från människor som reste till Sverige från Sydafrika. 

– Under operationen kom vi i kontakt med personer som har skulder till brottsoffer och då har vi kunnat utmäta både kontanter och värdeföremål. Värdet på utmätt egendom uppgår till drygt 400 000 kronor. Har man skulder till ett brottsoffer är det inte acceptabelt att åka på semester för pengarna. Man betalar sina skulder först, säger Sajida Bergqvist.

Bergqvist ser stora fördelar med att olika myndigheter kan samverka för att bekämpa brottsligheten i landet. 

– Jag har själv arbetat under en längre period för att hitta synergier mellan myndigheter för den här typen av insatser och nu ser vi effekterna av att kunna verka inom miljöer som vi annars inte kan verkställa vid som till exempel på flygplatser, säger hon. 

Ser fram mot nya samverkansoperationer 

Värdeföremålen som utmätts av Kronofogden kommer nu att säljas på exekutiv auktion. Intäkterna går sedan till att betala skulder som personerna som stoppades på flygplatserna har till exemplevis brottsoffer. 

Sajida Bergqvist uppger att hon ser fram emot liknande samverkansoperationer i framtiden då en veckas arbete gav resultat som enligt henne överträffade förväntningarna. 

– Sådana här samverkansinsatser ger en väldigt stor samhällsnytta. Man får gärna åka på semester och köpa dyrbara smycken, men först gäller det att göra rätt för sig och betala sina skulder. Jag ser verkligen framemot liknande operationer i framtiden, säger Sajida Bergqist. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.