Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Krogbranschen tveksam till rökförbud utomhus

Tio år efter rökförbudet på krogen vill regeringen ta fler steg mot målet om ett rökfritt Sverige. Bland annat vill man se ett rökförbud på uteserveringar, något som branschen ställer sig tveksam till.

Regeringen ska utreda frågan om rökstopp på vissa allmänna platser, till exempel uteserveringar, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) på DN:s debattsida. Förslaget möts dock inte med entusiasm i krogbranschen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– När rökförbudet inomhus infördes var det tydligt att ett skäl till att det gick så bra och smidigt var att man hade någonstans att hänvisa. Om man förbjuder rökning även utomhus frågar vi oss vart rökarna ska ta vägen, vart ska vi hänvisa, säger Stefan Lundin, chefsjurist på den svenska besöksnäringens branschorganisation Visita.

Han befarar att ett rökförbud även på uteserveringar kan orsaka störningsproblem och nedskräpning och svårigheter för restaurangföretagen.

– Vi förespråkar inte rökning på något sätt. Men man får inte sätta restaurangföretagen i en situation där det blir stökigt utanför restaurangerna och ogörligt att genomföra.

En utredning ska nu titta närmare på Folkhälsomyndighetens förslag om utökat rökstopp och också förslag om exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.