IVO riktar kritik mot socialnämnden i Eksjö efter tvillingparets död. Arkivbild
IVO riktar kritik mot socialnämnden i Eksjö efter tvillingparets död. Arkivbild

Kritiseras av IVO efter tvillingarnas död

Kommunen tog inte signalerna om tvillingarnas situation på allvar – i somras hittades de döda. Nu får Eksjö kommun kraftig kritik från IVO för hanteringen.

ANNONS
|

Barnen avled i akut lunginflammation. Redan innan de var födda var föräldrarna i kontakt med socialtjänsten och ville ha stöd i sin föräldraroll. Senare gjorde också sjukvården orosanmälningar till socialtjänsten.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser att socialtjänsten valde en "orealistisk" insats, så kallad familjebehandling, och att orsaken till missbedömningen var ett dåligt beslutsunderlag. Föräldrarna borde ha utretts, anser IVO.

Barnens bästa

"Eksjö kommun har i det här ärendet inte beaktat barnens bästa och det är allvarligt. Vi kräver nu att de sätter in åtgärder som leder till att detta inte upprepas", säger Erik Kangeryd som är chef för socialtjänstenheten på IVO:s avdelning sydöst i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kommunen tar till sig av kritiken.

- Det är klart att vi får gå tillbaka och fundera på hur våra rutiner ser ut och hur vi utreder, säger biträdande socialchef Peter Wallenberg till TT.

Han understryker att socialtjänsten uppfattade det som att föräldrarna hade avsikten att göra det bästa för barnen.

"Gott samarbete"

- Vår bedömning är att vi under hela den här tiden hade ett väldigt gott samarbete med föräldrarna och i det samarbetet kunde ge de insatser som var nödvändiga. Därmed tyckte vi att vi hade den insyn och det samarbete som var nödvändigt, säger han.

En förundersökning om vållande till annans död inleddes mot föräldrarna efter barnens död, men den lades ned sedan det konstaterats att det var sjukdom som orsakade dödsfallen.

Kommunen gjorde också en lex Sarah-anmälan efter tvillingarnas död. En internutredning genomfördes som, enligt kommunen, inte visade på några brister som kunde kopplas till dödsfallen.

ANNONS

Fakta: IVO

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tillsyn över hälso- och sjukvården och dess personal, socialtjänst samt verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

I Eksjöfallet var det kommunen själv som anmälde sig till IVO enligt lex Sarah. Detta har kommunen skyldighet att göra vid misstanke om allvarligt missförhållande inom socialtjänstens verksamhet. Kommunen har också skyldighet att göra en egen utredning.

IVO fokuserar sedan på om utredningen är tillräckligt omfattande och att verksamheten åtgärdar eventuella missförhållanden.

I Eksjöfallet kom kommunens egen utredning fram till att socialtjänsten inte begått några fel, men IVO delar inte den uppfattningen.

Källa: IVO

ANNONS