Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kritik mot uteblivet provval i (L)-striden

Liberalernas medlemmar tillåts inte att rösta direkt om vem som ska leda partiet, konstaterar valberedningen. Beslutet får skarp kritik inifrån partiet.

I ett beslut från Liberalernas valberedning som TT har tagit del av slås det fast att partiledarval genom medlemsomröstning inte är tillåtet enligt partiets stadgar.

"Frågan har prövats av tidigare landsmöten och avvisats i bred enighet.", skriver valberedningen i beslutet och fortsätter:

"Spelreglerna ska inte ändras när processen redan är i gång."

Men i ett beslut från landsmötet 2015 framgår det att det står valberedningen helt fritt att hålla rådgivande medlemsomröstningar.

"De är ju läskunniga"

Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin säger sig vara besviken på valberedningen – och förvånas över hur valberedningens beslut är formulerat.

- Ingen har föreslagit en avgörande medlemsomröstning, säger han till TT.

Sundin vill att valberedningen gör ett omtag och prövar den verkliga frågan.

- Ska vi ha en rådgivande medlemsomröstning eller inte? Nu har man prövat en annan fråga, om vi ska ha en avgörande medlemsomröstning. Det blir bara fånigt.

- De är ju läskunniga, vad jag vet, i valberedningen. Så hur det kommer sig att de har svarat på en fråga som ingen har ställt, det är mycket märkligt.

TT: Kan det finnas dolda motiv i den här frågan?

- Jag vill inte spekulera i det utan var och en får dra sin egen slutsats.

"Jätteviktig fråga"

Partiledarutmanaren Birgitta Ohlsson har argumenterat för en medlemsomröstning om vem som ska leda partiet.

- Vi har pratat mycket om förnyelse de sista åren och nu kan vi ta det på allvar genom att låta medlemmarna få tycka till i en öppen medlemsomröstning, sade Birgitta Ohlsson till TT i en intervju på lördagen.

- Vi är så vana vid provval i partiet, så jag förespråkar att vi i en sådan här jätteviktig fråga borde kunna ha en medlemsröstning i hela landet så att medlemmarna får säga vad de tycker är viktigt för partiets framtid.

"Respekterar beslut"

När TT under söndagen frågade Jan Björklund vad han tycker om en medlemsomröstning hänvisar han frågan till valberedningen.

- Den frågan får valberedningen svara på, säger han.

TT: Du har inga åsikter alls i frågan?

- I vilket fall fungerar det så att det är valberedningen som bestämmer och jag kommer att respektera valberedningens beslut.

Fast vid beslutet

Valberedningens ordförande Olle Schmidt säger att beslutet står fast.

- Vårt huvudargument är att vi har lagt fast en process. Och det är som när man spelar fotbollsmatcher, man ändrar inte reglerna under matchen, säger han.

Olle Schmidt säger att det redan kommit in en del nomineringar.

- Att då ändra ansåg vi inte vara rimligt.

Schmidt säger vidare att det skulle innebära en stor förändring av hur ett parti ska sköta sina nomineringar och det ska inte avgöras av sju personer i en valberedning.

- Det ska enligt vår mening ett landsmöte besluta om och hantera inför framtiden.

Tiden för att nominera ett förslag om vem som ska leda Liberalerna går ut den 23 augusti. Valberedningen har sagt att man kommer att arbeta ända in i mitten av oktober för att skapa sig en bild av stödet i partiet för kandidaterna.

Landsmötet hålls den 17–18 november i Västerås.