Vakttorn vid nazisternas förintelseläger Auschwitz-Birkenau i Polen. Arkivbild.
Vakttorn vid nazisternas förintelseläger Auschwitz-Birkenau i Polen. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber

Kritik mot straff för att förneka Förintelsen

ANNONS

Flera partier är kritiska mot regeringens förslag att förbjuda förnekelse av Förintelsen. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

– Det går inte att bara slänga in ett förbud. Det förändrar inget i grund och botten, säger Liberalernas ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, Tina Acketoft.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppgav i veckan att han vill tillsätta en parlamentarisk kommitté för att ta fram ett förslag som gör det straffbart att förneka att Förintelsen ägt rum.

Enligt Ekot är även Kristdemokraterna kritiska. Miljöpartiet har inte tagit ställning. Rasmus Ling, MP:s ledamot i justitieutskottet, uppger att det finns både principiella invändningar och frågor om ett förbud skulle vara effektivt.

ANNONS

– Vi ser förintelseförnekelse som en vedervärdig hållning, samtidigt tror jag det är en farlig väg att gå att göra inskränkningar i grundlagsstadgade yttrande- och åsiktsfriheter, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson till Ekot.

Peter Wallberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS