Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det var i Smedbyparken i Huskvarna som den hemlöse EU-migranten mördades. I rätten framkom att trakasserierna mot mannen pågått under en längre tid, något som Socialtjänsten inte känt till. Arkivbild.

Kritik mot Socialtjänsten efter migrantmordet

I efterdyningarna av mordet på den hemlöse EU-migranten i Jönköping har Socialtjänsten i Jönköpings kommun gjort en egen intern utredning av sina insatser enligt Lex Sarah. I utredningen, som Uppdrag granskning tagit del av, riktas skarp kritik mot den egna verksamheten.

- Det råder sekretess på uppgifter som handlar om enskildas förhållande, men det är brister när det gäller vårt arbetssätt, handläggningsrutiner och när det gäller dokumentationen, säger utredaren Lena Uddemar, socialt ansvarig socionom på socialtjänsten i Jönköping till SVT Nyheter.

Bland annat konstaterar utredaren att socialtjänsten brister i att fånga upp och erbjuda insatser till ungdomar som är i riskzonen för att använda ”ett utåtagerande och våldsamt beteende”. Också andra brister påpekas.

Utredaren konstaterar att det finns risk för att en liknande händelse skulle kunna inträffa i verksamheten igen, med andra barn eller ungdomar.

I slutet av förra året dömdes en 16-årig pojke till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. Han frikändes från åtalet för mord. I rätten framkom att trakasserierna mot mannen pågått under en längre tid, något som Socialtjänsten inte känt till.