Kritik mot slutförvarsansökan

ANNONS
|

Därmed är Svensk kärnbränslehantering (SKB) först i världen, efter 30 års studier, med att begära tillstånd för ett slutförvar. Avfallet gjuts in och placeras i kopparklädda stålkapslar. Omgivna av tät bentonitlera deponeras kapslarna på 500 meters djup i Forsmark, där det ska ligga i minst 100000 år.

Den 7000 sidor långa ansökan ska nu nagelfaras av Strålsäkerhetsmyndigheten. Parallellt prövar miljödomstolen i Nacka om byggprojektet uppfyller miljölagstiftningens krav. Även oberoende svenska och utländska experter ska granska ansökan innan regering och riksdag om ungefär tre år tar de slutliga politiska besluten.

Japan varnade exempel

ANNONS

–Vår slutsats är att vi kan bygga ett säkert förvar på en säker plats, vi känner stor tillförsikt. Vi tycker att det är viktigt att få ansökan prövad, vi vill själva bli synade i sömmarna, säger vd Claes Thegeström.

Forsmark har valts därför att berggrunden där har lika bra eller bättre kvalitet än på andra undersökta platser och har få vattenförande sprickor. Förvar djupt ned i berggrunden är enligt Thegeström vad alla andra länder också planerar.

–Med tanke på det som händer i Japan är det tydligt att man på lång sikt måste ha ett mer robust kärnavfallsförvar och inte lagring där bränslet kyls på marknivå, säger han.

Kritik från flera håll

SKB anser att ett djupförvar enligt den så kallade KBS-3-metoden är det säkraste alternativet. Men miljörörelsen vill hellre ha ett slutförvar i tre–fem kilometer djupa borrhål. De tvivlar också på att bentonitleran håller tätt.

–Vi är oerhört kritiska både till platsvalet och den tekniska lösningen, säger Johan Swahn vid Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning.

Flera oberoende forskare har varnat för att kopparkapslarna kan korrodera även i syrefri miljö. Därmed skulle kapslarna kunna rosta sönder redan efter tusen år. Men SKB hävdar att det inte kan ske i ett förslutet slutförvar.

ANNONS

Lade ner sin röst

Anders Wijkman, politiker och miljödebattör, lade ner sin röst när SKB klubbade ansökan. Han hänvisar till att experter ifrågasatt hållfastheten i bentonitleran runt kapslarna och varnat för vattenläckage i borrhålen. Wijkman hade därför velat ha ytterligare några års forskning innan ansökan lades fram.

–Forskningen tar naturligtvis inte slut bara för att vi lämnar in ansökan. Vi måste hela tiden söka efter nya kunskaper och ännu bättre förståelse, säger Claes Thegeström.(TT)

ANNONS