Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Arkivbild.

Kritik mot regeringens minoritetspolitik

Regeringen brister i sin minoritetspolitik, anser flera minoritetsorganisationer. Nu har de tröttnat och vänt sig till Europarådet.

I tisdags träffade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) företrädare för de nationella minoriteterna.

- På alla våra frågor fick vi i princip inga svar utan svaret var att de skulle återkomma, säger Kerstin Salomonsson, ordförande för Svenska tornedalingars riksförbund.

Organisationen har nu tillsammans med fem andra minoritetsorganisationer för sverigefinnar och tornedalingar skrivit till Europarådet och till statsminister Stefan Löfven (S) för att lyfta frågan.

I brevet påpekas att Sveriges inte lever upp till alla åtaganden i Europarådets minoritetskonventioner. Bland annat efterlyses en egen uppföljningsmyndighet. I dag ligger det på Sametinget.

- Varken sverigefinnar eller tornedalingar tycker att det är bekvämt att det är Sametinget som är vår uppföljningsmyndighet. Vi är ju fem nationella minoriteter och det blir ju konstigt när en nationell minoritet är uppföljningsmyndighet för någon annan minoritet.

En annan punkt är ekonomin. Brevskrivarna pekar på att anslagen inte ökat med så mycket som det har utlovats.

De påpekar också att det fortfarande finns brister för nationella minoritetsbarns rätt till sitt språk i skola och förskola.

- Det är viktigt att kunna få det redan från unga år för att kunna upprätthålla sitt språk, säger Kerstin Salomonsson.