Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.
Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Kritik mot ÖB Bydéns bolag – "borde avgå"

Överbefälhavare Micael Bydéns nystartade konsultbolag väcker frågor och kritik. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog kallar det "väldigt olämpligt".
– Jag tycker att han borde avgå, säger han till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Bydén, vars uppdrag som ÖB sträcker sig till september, startade aktiebolaget Byden Ops den 8 oktober i fjol. Det är ett konsultbolag inom strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap, vilket Expressen avslöjade.

Försvarsmakten skriver i ett mejl till TT att verksamheten kommer att vara aktiv först när ÖB:s förordnande går ut i höst.

"Det finns ingen verksamhet i det idag. Notera att ÖB är anställd av Regeringskansliet. Bisysslor godkänns av arbetsgivaren och de har inte bedömt detta som förtroendeskadlig bisyssla", skriver vakthavande kommunikatör Tobias Bestelid.

"Synnerligen olyckligt"

Men Tommy Iseskogs bedömning är att bolaget riskerar att skada allmänhetens förtroende för Försvarsmakten.

ANNONS

– Bara att det finns en risk för att allmänheten får den typen av tankar om Försvarsmakten innebär att han har passerat en gräns. Och det är ju synnerligen olyckligt i den situation vi befinner oss i Sverige just nu med den krigsrisk som ÖB själv påtalat, säger arbetsrättsexperten till SvD.

Iseskog påpekar också att det bara tar några dagar att starta ett bolag och att det därför är konstigt att göra det nästan ett år i förväg.

Micael Bydéns partner, polisens tidigare underrättelsechef, Linda Staaf är suppleant i bolaget.

"Har fullt fokus"

Tobias Bestelid vid Försvarsmakten säger att ÖB "meddelat att ett företag är registrerat och att detta är inaktivt under hans förordnande som ÖB".

Hur ser ni på kritiken om att förtroendet hos allmänheten kan skadas och farhågor om att ÖB kanske inte är helt fokuserad på sitt uppdrag?

"Alla kan vara lugna i att ÖB har fullt fokus på sina nuvarande arbetsuppgifter som överbefälhavare", skriver Bestelid.

ANNONS