Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Datainspektionen kritiserar Region Skånes hantering av patientjournaler eftersom alltför många användare kan komma åt känslig information om patienter. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kritik mot hantering av journaler i Skåne

  Datainspektionen kritiserar Region Skånes hantering av patientjournaler eftersom alltför många användare kan komma åt känslig information om patienter, rapporterar Kvällsposten. Totalt har 17 vårdgivare tillgång till huvudjournalsystemet. Region Skåne har uppgett för Datainspektionen att majoriteten av de 30 000 användarkontona har full tillgång till systemet, vilket innebär att användaren kan logga in sig och se uppgifter om patienter som inte är spärrade.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi granskade nio företeelser. Vi hittade brister när det gäller åtta av företeelserna. Det är väldigt allvarligt, säger Maria Bergdahl, jurist vid Datainspektionen, till Kvällsposten.

  Ett fåtal av användarna ska ha begränsad tillgång till systemet. I oktober förra året fick Datainspektionen en anmälan om brister och inspektionen är nu avslutad. Myndigheten kräver att regionstyrelsen i Skåne vidtar åtgärder för att trygga patienters personliga integritet.