Kristerssons löfte: "Inga nya skatter på fyra år"

På Almedalens andra dag intog Moderaternas partiledare Ulf Kristersson scenen. Han lovade att det inte blir några nya skatter med honom som statsminister de kommande fyra åren. Dessutom gick han hårt åt brottsligheten.
– Dubbla straffen för gängkriminella, så att vår tids inhemska terrorister inte kan rekrytera in nya barn till gängen, säger han.

ANNONS
|

Moderatledaren Ulf Kristerssons tal innehöll ett löfte om att man inte kommer att höga några skatter under kommande mandatperioden, om han får bilda regering efter valet. Han återupprepade också ett tidigare löfte om dubblade straff för gängkriminella.

Talet tog sin avstamp i att det faktiskt finns ljusglimtar även i Socialdemokraternas Sverige, som att vi är på väg in i Nato och att Vattenfall planerar för ny kärnkraft – och att det är Moderaterna som är den gemensamma nämnaren.

Den röda tråden handlade om att tuffa år väntar, men att en Moderatledd regering med fyra partier som har en gemensam linje, kommer att få ordning på Sverige.

ANNONS

”Och som alla vet så städar man trappor uppifrån. Låt oss börja med regeringen.”

”En borgerlig regering som jag leder kommer inte ha en justitieminister som Morgan Johansson” drog ned överlägset mest applåder.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, uppfattade Ulf Kristerssons tal som lite spretigt.

– Jag har lite svårt att se att det fanns en sammanhållen tanke om vilket land han vill att Sverige ska vara. Det fanns ingen visionär berättelse.

Jonas Hinnfors menar att det var tydligt att Ulf Kristersson vinnlade sig om att talet inte bara skulle handla om brott, straff och migration, de ämnen som Moderaterna under en lång tid fokuserat tydligast på.

– Här förde han in det mer på ekonomi och sysselsättning.

En tydlig del i det var att utlova att det inte ska bli några skattehöjningar under den kommande mandatperioden, om Moderaterna får ta över.

– Politiker är generellt bra på att avge löften som innehåller någon form av undantag. Här lade han till att det gäller tills ”vi vet att alla skatter går till rätt saker”. Han är inte ensam att göra så, utan det är ganska vanligt att politiker ser till att det finns en väg ut.

1 800 personer, alltså betydligt färre än på Magdalena Anderssons tal dagen innan.

ANNONS

LÄS MER:Är Ulf Kristersson Sveriges nästa statsminister?

LÄS MER:Statsministern till friskolorna: ”Festen är över”

LÄS MER:Att få bort vinsterna ur skolan kommer inte bli lätt

Reportrarna Anette Holmqvist och Arne Larsson samt fotografen Anders Ylander på plats i Almedalen.
Reportrarna Anette Holmqvist och Arne Larsson samt fotografen Anders Ylander på plats i Almedalen. Bild: Anders Ylander

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS