På torsdagen tog statsminister Ulf Kristersson (M) emot sin finska kollega Sanna Marin i Rosenbad i Stockholm.
– Det är första besöket av en regeringschef till Sverige under EU-ordförandeskapet, säger Kristersson.
På agendan för mötet stod att diskutera säkerhetsläget, och därmed ländernas gemensamma ansökan om medlemskap i Nato, men också Sveriges pågående EU-ordförandeskap.
Många vill inte vänta
Inför mötet stod det klart att den finska befolkningen börjar vara otålig i frågan om att Turkiet fortsätter att säga nej till Sverige i Nato. En färsk undersökning från den finska dagstidningen Ilta-Sanomat visar att en majoritet, 53 procent, av finländarna inte tycker att Finland ska vänta på att Sverige godkänns som Natomedlem. Endast 28 procent tyckte att man ska gå in i Nato samtidigt som Sverige.
Sanna Marin är dock av en annan uppfattning. Hon tycker fortsatt att det är av största vikt att länderna gör detta tillsammans.
– Vi ansökte tillsammans och vi ska gå in i Nato tillsammans, hand i hand, var hennes budskap.
Hon menade att Sverige och Finland uppfyller alla de krav som ställts och att man därför hoppas på stöd av andra länder så att även Turkiet och Ungern, som ännu inte sagt ja till medlemskapet, ska göra det.
– Det är bra för oss och det är i hela försvarsalliansens intresse.
Tackade för stödet
Ulf Kristersson var tacksam för det stöd Sverige får av Finland, men sade att han förstår att människor kan börja känna sig otåliga och att diskussionen kommit upp.
Sanna Marin var i Stockholm i april förra året, då hon samtalade om Nato med före detta statsminister Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson besökte Marin i Helsingfors i oktober. Att Marin bar svart skinnjacka vid mötet i Stockholm väckte stor uppmärksamhet.
LÄS OCKSÅ: Kristersson: ”Nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa”
LÄS OCKSÅ: Kristersson samlar partiledarna efter koranbränningen
LÄS OCKSÅ: Relationerna mellan regeringen och SD pressas av Natokrisen
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.