Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kristersson: Sverige är sämst i Norden

I torsdagens debatt i Aktuellt gick moderatledaren Ulf Kristersson till hård attack mot vad han anser vara regeringens oförmåga att hantera den höga arbetslösheten.
– Vi är utan tvekan sämst i Norden, sa Ulf Kristersson.

I torsdagskvällen debatt i Aktuellt lovordade finansminister Magdalena Andersson (S) sin under dagen presenterade vårbudget. Satsningar på 45 miljarder kronor presenterades, bland annat på jobb och utbildning.

– Vi befinner oss mitt i den värsta krisen sedan andra världskriget. Vi har nu tagit historiskt stora åtgärder för att stötta upp sjukvården. Fokus nu är jobben, jobben, jobben, sa Magdalena Andersson i Aktuellt.

LÄS MER: Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

LÄS MER: Storsatsningar på jobb och utbildning i vårbudgeten

I år spås arbetslösheten hamna på 8,7 procent och nästa år 7,9 procent. Särskilt mörkt ser det ut för de unga, utrikesfödda och personer utan gymnasieutbildning.

Moderatledaren Ulf Kristersson riktade i debatten hård kritik mot regeringens förmåga att hantera arbetslösheten.

SD: Dåliga prioriteringar

– Slutsatsen är att vi utvecklats sämre än jämförbara länder. Vi har ökad arbetslöshet och mångdubbelt många döda i pandemin. Vi är utan tvekan sämst i Norden. Det stora problemet är långtidsarbetslösheten.

LÄS MER: Kristersson slår tillbaka mot Löfven – efter GP-intervjun

LÄS MER: Planen: Beskatta kapitalet för att minska klyftorna

Även Jimmie Åkesson (SD) var kritisk till regeringens satsningar.

– Man prioriterar helt fel saker, låtsasjobb, att sänka arbetsgivareffekten för unga trots att man gjort det tidigare utan resultat. Man ger inget till polisen eller till landets fattiga pensionärer, jag tycker det är dåliga prioriteringar.

Centerledaren Annie Lööf lyfte fram insatserna för jobb och företagande, som hon menar skapar en framtidstro.

– Vi är mitt i en pandemi där vi behöver stora insatser så att fler företag överlever krisen, vi behöver investera så att vården klarar sitt viktiga uppdrag, sa Annie Lööf.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.