Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besöker bostadsområdet Årby i Eskilstuna.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besöker bostadsområdet Årby i Eskilstuna. Bild: Per Karlsson/TT

Kristersson: Staten har tappat kontrollen

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att staten har förlorat kontrollen och att den nuvarande regeringen misslyckats med att vända våldsutvecklingen.
– Det här är i grunden groteskt, säger Kristersson.

Dagen efter ännu en skottlossning i Eskilstuna väljer flera partiledare att besöka staden. Moderatledaren Ulf Kristersson, själv uppvuxen inte långt från brottsplatsen, är först på plats. Han säger att området borde haft kameror och att utvecklingen visar att staten förlorat kontrollen.

– Ja, på flera områden har den gjort det, det är helt uppenbart, säger Kristersson.

"Kompromisslöst och hänsynslöst"

Han vill inte lova något kring hur en ny regering skulle lyckas, men säger att en ny regering är en förutsättning för att bryta våldsspiralen.

– En ny regering kommer jaga de här människorna tills alla är inlåsta eller utvisade från landet, kompromisslöst och hänsynslöst. De här gängen ska bort från Sverige.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna vill att situationen ska klassas som ett nationellt krisläge. Han efterlyser "drakoniska åtgärder". Eskilstuna styrs av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet tillsammans.

– Jag håller helt med honom, jag tycker hela hans inställning är rätt. Eskilstunas kommunlednings kompromisslösa hållning är helt rätt, men de kan inte lösa det här själva, säger Ulf Kristersson.

– Det mesta av det han efterlyser har vi också föreslagit. Jag beklagar att hans eget parti nationellt har sagt nej till de sakerna.

Ljög för sin son

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var på plats i stadsdelen Årby i Eskilstuna på lördagen.

– Jag ljög för min son i dag. Jag ville inte berätta anledningen att jag är här i dag. Det är alldeles för många oskyldiga, det är alldeles för mycket oskyldigt blod som har spillts på gatorna i gängens krig, säger hon.

KD-ledaren nämner dödsskjutningen i Emporia köpcentrum i Malmö för en vecka sedan där en förbipasserande 39-årig kvinna skottskadades.

– Det här är en våldsspiral som tillåtits pågå i många år eftersom vi har haft ett politiskt ledarskap som intalat sig själv att det räcker med det man gjort hittills, säger Ebba Busch.

– Vi kommer inte att kunna lösa alla de problem som Sverige har, men vi kan göra betydligt mer om vi är beredda att ge polisen den uppbackning och de resurser som de behöver.

"Helt fruktansvärt"

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Martin Marmgren, som arbetar som polis, är också på plats i Eskilstuna dagen efter dådet.

– Det är helt fruktansvärt. Det har nu passerat så många gränser det här grova våldet att det nästan är svårt att ta in. Vi pratar om ett barn och en mamma som blir skjutna när de är på en lekplats.

Ett problem i stadsdelen Årby där skjutningen skedde är att människor inte vågar eller vill vittna. MP är emot åtgärder som anonyma vittnen, som flera högerpartier föreslagit. Martin Marmgren öppnar dock dörren för att titta på frågan.

– Det skulle kunna vara ett verktyg bland många, och jag respekterar att diskussionen förs, men jag tror inte att det kommer att göra någon större skillnad.

– Jag kan förstå att med det grova våldet vi har i dag, att man vill vända på lite olika stenar. Men jag tror inte att man kommer så långt med den stenen. Det finns mycket annat som vi behöver göra, säger Marmgren.

Han nämner framför allt sociala satsningar på utsatta områden – mer resursstarka skolor, förskolor och socialtjänst.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på besök i Årby i Eskilstuna.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på besök i Årby i Eskilstuna. Bild: Christine Olsson/TT
Martin Marmgren, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet, i bostadsområdet Årby i Eskilstuna där en skjutning inträffade i en lekpark under fredagskvällen.
Martin Marmgren, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet, i bostadsområdet Årby i Eskilstuna där en skjutning inträffade i en lekpark under fredagskvällen. Bild: Per Karlsson/TT