Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kristersson slår tillbaka mot Löfven – efter GP-intervjun

I en intervju med GP öppnade moderatledaren Ulf Kristersson för ett skriftligt avtal med Sverigedemokraterna efter nästa val. Det fick statsminister Stefan Löfven (S) att reagera.
– En så snabb förflyttning saknar motstycke i svensk politik, skriver han på Facebook.
– Bara för att Stefan Löfven sålde ut sin politik tror han alla är likadana, kontrar Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tidigare varit öppen med att han ser ett samarbete med SD framför sig efter nästa val. Men i intervjun med GP uteslöt han inte heller att ett formellt avtal kan ligga till grund för samarbetet. Han öppnade också för att SD kan placera tjänstemän i regeringskansliet.

– Det där är ingenting som SD har framfört till oss, att det krävs ett speciellt kontrakt, men däremot är det självklart att de vill ha genomslag för viktiga ståndpunkter, sa Ulf Kristersson till GP.

LÄS MER: Damberg: Moderaterna har förändrats – inte SD

I ett Facebookinlägg, som publicerades på lördagsförmiddagen, riktar statsminister Stefan Löfven hård kritik mot Ulf Kristerssons nya besked. Han lyfter att moderatledaren så sent som 2018 försäkrade att han aldrig skulle ”samarbeta, samtala, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna.”

"En så snabb förflyttning saknar motstycke i svensk politik. Vem vågar då lita på att Ulf Kristersson aldrig kommer erbjuda Richard Jomshof eller andra sverigedemokrater en plats i en framtida regering? ”, skriver Stefan Löfven på Facebook.

Löfven: ”Saknar motstycke”

Som bakgrund pekar statsministern på veckans uttalande från SD:s partisekreterare Richard Jomshof om att islam är en ”avskyvärd religion”. För detta fick Jomshof hård kritik, bland annat från Ulf Kristersson som kallade uttalandet ”direkt stötande”.

LÄS MER: Jomshof (SD) efter kritiserat uttalande om islam: ”Har vantolkats”

I inlägget på Facebook ställer sig Stefan Löfven den retoriska frågan huruvida Jomshofs uttalande fått några konkreta konsekvenser för det eventuella framtida samarbetet med Moderaterna.

”Nej. I går intervjuades Ulf Kristersson i Göteborgs-Posten och öppnar där för ett avtal med Sverigedemokraterna om vilken politik en eventuell moderatledd regering ska driva. Sverigedemokraternas inflytande över ”de stora frågorna” är en självklarhet, säger Kristersson. Dessutom menar han att ”frågan är för tidigt väckt” om huruvida Sverigedemokraterna ska få ha politiska tjänstemän i Regeringskansliet om han blir statsminister. Sverigedemokrater i Regeringskansliet verkar alltså inte vara en dörr som är stängd för Kristersson”, skriver Stefan Löfven.

Uppmanar Löfven att ta ansvar

På lördagseftermiddagen gav Moderatledaren Ulf Kristersson sitt svar på Facebook. I ett långt inlägg skriver han att Stefan Löfven leder ”en inkompetent och handlingsförlamad regering” och uppmanar statsministern att ”ta ansvar för vaccinet, brottsligheten och jobben”.

Han skriver att man uppenbarligen känner andra genom sig själv: ”Bara för att Stefan Löfven sålde ut sin politik och sina övertygelser för regeringsmakten efter förra valet, så tror han att alla andra är likadana. Men han tar miste. Jag vill bilda nästa regering för att genomföra politiska reformer jag verkligen tror på. Ta tag i problem och ta fasta på möjligheter. När Stefan Löfven tar täten i S-strategin att smutskasta andra, ökar det inte respekten för hans egen politiska gärning.”

Moderatledaren avslutar sitt inlägg med att konstaterar att ”Valet 2022 kommer att handla om väljarna vill ha en tröttkörd S-ledd regering som sätter makten framför allt, och misslyckas med politikens allra viktigaste uppgifter.”

LÄS MER: Därför måste Kristersson prestera bättre svar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.