Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kristersson: ”Redo att bilda en ny borgerlig regering”

Stefan Löfven (S) avgår efter misstroendeförklaringen i förra veckan.
Nu ställer sig Moderaternas Ulf Kristersson till talmannens tjänst som statsministerkandidat.
– Jag står beredd och till förfogande, säger han till GP.

Efter måndagsförmiddagens presskonferens lämnade statsminister Stefan Löfven in sin avskedsansökan digitalt till talman Andreas Norlén. Några timmar senare mötte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson media och meddelade att talmannen samlat partiledarna till ett första möte under tisdagen.

– Det är talmannen som håller taktpinnen. Så vitt vi vet har Socialdemokraterna inget regeringsunderlag att presentera, säger Kristersson.

Ger talmannen uppdraget att bilda regering till Ulf Kristersson kommer han stå redo, slår han fast.

– Frågar han mig kommer jag säga att matematiken ser ut som den gör. Men finns det minsta parlamentariska förutsättningar för en borgerlig regering så kommer jag stå till förfogande.

I och med att Stefan Löfven avgick i stället för att utlysa extraval innebär det att mandaten i riksdagen är oförändrade från valet 2018. För tillfället har M, L, KD och SD tillsammans 174 mandat, vilket är ett mandat kort för Kristersson att bli tolererad som statsministerkandidat. Under presskonferensen vill Kristersson inte spekulera i hans chanser till att bli statsminister efter talmansrundorna.

– Matematiken från förra valet gäller tills dess att vi får ett nytt val. Men om det finns rätt förutsättningar så kommer jag säga till talmannen att jag står till förfogande.

Kommer du att bearbeta Helena Lindahl, centerpartisten som tidigare har röstat för dig och mot partilinjen, för att hon ska stödja ditt alternativ?

– Jag tror svenska folket vet att vi pratar med alla, det tror jag man måste göra. Och det kommer jag göra nu också. Men exakt vilka samtal jag kommer ha behåller jag för mig själv. Men ytterst måste varje parti och varje riksdagsledamot själv fatta beslut om vilken regering man vill se efter den som nu har fallit.

LÄS MER: Lööfs partikamrat kan fälla avgörandet – röstade för Kristersson

Kristersson föredrar inte extraval

Vidare anser Kristersson att ett extraval i detta läge, med ett drygt år kvar tills ordinarie val, inte var att föredra.

– Ett extraval är inget som jag tror efterfrågas av det svenska folket.

Vad Ulf Kristersson slutligen tror kommer att fälla avgörandet i frågan om regeringsbildandet svarar moderatledaren att han inte vill ”blanda sig i andra partiers beslut”, samtidigt som han tycker att svenska folket bör få en ”ny, bättre, regering som har respekt för landets väljare”.

– Jag tycket att januariavtalet har visat några saker. Det tog fyra månader att skapa en regering som var full av inre motsättningar, inte bara i regeringen, utan även regeringsunderlaget. Nu har de bevisats att så kan man inte göra.

Kristersson vill inte kommentera vilka partier som kan ingå i en moderatledd borgerlig regering, men han utesluter inte att det före detta januariavtalspartiet Liberalerna kan ingå ett sådant underlag.

– Moderaterna och Kristdemokraterna, vi har förberett oss länge för att bilda nästa borgerliga regering efter nästa val. Men nu har det hänt ganska dramatiska saker de senaste veckorna, förutom att Stefan Löfven har fallit och inte har ett regeringsunderlag längre så har Liberalerna också allt tydligare tagit ställning för ett maktskifte och en ny borgerlig regering. Men exakt hur en sådan regering ska se ut det återkommer jag till den dagen den ska prövas i Sveriges riksdag.

Är du nästa statsminister?

– Det avgör inte jag, men jag står beredd och till förfogande, men det är bara Sveriges valda ombud som kan fatta det beslutet, säger Kristersson.

Inget stöd från Annie Lööf

Något stöd från Centerpartiet och Annie Lööf är dock inget han kan räkna med. Kort efter presskonferensen skriver centerledaren Lööf i ett sms till GP att hon fortsatt verkar för ett samarbete mellan januaripartierna.

”Nu äger talmannen processen. Vi är beredda att fortsatt vara konstruktiva för att hitta samarbeten i mitten av svensk politik. Ett sådant är ett förnyat och uppdaterat samarbete mellan Januaripartierna, som vi tycker har varit bra för Sverige.”, skriver Lööf.

Efter det att Löfven begärde sitt entledigande som statsminister leder S-ledaren en övergångsregering. Under tisdagen kommer talmannen att inleda partiledarsamtal med Socialdemokraterna vid 10 på förmiddagen, tätt följt av möten med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Partiledarsamtalen kommer sedan att fortsätta under eftermiddagen, och klockan 16.15 under tisdagseftermiddagen väntas talmannen hålla i en presskonferens.

Talmannen har fyra rundor på sig att hitta en kandidat till statsministerposten – annars väntar extraval.

Tiderna för talmannens möten med riksdagens partiledare

10.00-10.30 Socialdemokraterna

10.35-11.05 Moderaterna

11.10-11.40 Sverigedemokraterna (digitalt)

11.45-12.15 Centerpartiet

13.00-13.30 Vänsterpartiet

13.35-14.05 Kristdemokraterna

14.10-14.40 Liberalerna

14.45-15.15 Miljöpartiet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.