Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/14

Kristersson (M): ”Vi kommer att jaga er med full kraft”

Ulf Kristersson röt till mot extremistgrupper i sitt tal i Almedalen under söndagen. Partiet vill förbjuda medlemskap i våldsbejakande organisationer.
- Till alla som hatar och hotar har jag ett budskap: vi kommer att jaga er med den fulla kraften i vår demokrati, säger han.

Under söndagens tal lyfte partiledaren hotet mot demokratin och domen mot de tre personerna som kastade brandbomber mot judiska församlingen i Göteborg. Ulf Kristersson vill dubblera straffen för den som begår brott inom ramen för kriminella gäng och se hårdare tag mot nynazister, vänsterextremister och islamistiska fundamentalister.

Partiet vill förbjuda deltagandet även i inhemska organisationer som använder hot och våld för att störa demokratin.

- Åsikterna kan och ska inte förbjudas, det måste däremot våldet.

LÄS MER: M vill riva upp regeringens politik – direkt efter valet

Satsar 400 miljoner

Kristersson presenterade även ett par förslag på vad partiet tänker göra direkt efter valet, om de lyckas ta över makten.

- Om inte Stefan Löfven avgår frivilligt kommer Alliansen hjälpa till och rösta bort honom. Inte en till mandatperiod som den här, säger partiledare Ulf Kristersson och lovar att han aldrig kommer medverka till att S styr efter nästa val.

Direkt efter valet - redan innan den stora budgetpropositionen - vill M riva upp delar av S-budgeten och ändra riktning på svensk politik. Under parollen ”Rivstart för Sverige” ryms satsningar på 400 miljoner kronor som ska användas i den så kallade ändringsbudgeten. I stort handlar det om att bygga vidare på tidigare förslag, som att förstärka Försvarsmakten och utöka antalet tullare.

LÄS MER: Professorn om splittringen: "Alliansfernissan väldigt tunn"

”Klass ska inte avgöra”

Ulf Kristersson fokuserade även på de olika förutsättningarna för barn och unga i Sverige.

- En del barn börjar i uppförsbacke. När missbruk och skolmisslyckanden går i arv från en generation till en annan, det måste vi bryta, säger han.

Lösningen, enligt partiledaren, är bland annat att införa en språkförskola för nyanlända barn, mer matematik, svenska i skolan och ordning och reda i skolan samt en ny strategi för familjehemsplacerade barn. Han vill återinföra de nationella prov i svenska, matematik och engelska som den nuvarande regeringen har tagit bort.

- Det är den egna ansträngningen som ska avgöra hur det går. Inte klass, inte kön och inte klan.

Ulf Kristersson passade också än en gång på att ta avstånd från SD och lovade att han inte tänker regera eller regeringsförhandla med partiet.

LÄS MER: Kristersson hade behövt en större sensation i Almedalen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.