Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TT

Kristersson (M) lovar avsätta Stefan Löfven (S)

En röst på Moderaterna är en garanti för att Stefan Löfven avsätts, sade Moderatledaren Ulf Kristersson i Aftonbladets partiledardebatt.

Moderatledaren blev pressad under Aftonbladets partiledardebatt när han försäkrade att en röst på Moderaterna är en garant för att Stefan Löfven (S) avsätts och att han övertar statsministerposten.

- Du tar alldeles för lätt på den här frågan. Du berättar inte hur det ska gå till. Du har två val, stöd av Stefan Löfven eller så får du komma och prata med mig, men det vill du inte. Vem väljer du om du ska bilda regering? sade Åkesson.

- Jag måste inte fråga dig om jag vill byta ut Stefan Löfven, det vet jag redan. Sedan får du rösta hur du vill, sade Kristersson.

"Tror inte på blockpolitiken"

Efter debatten sade Kristersson till TT att det inte spelar någon roll för regeringsbildningen om Alliansen blir mindre än de rödgröna.

Statsminister Stefan Löfven ville inte svara direkt på om S släpper fram en Alliansregering om de rödgröna blir mindre.

- Jag tror inte på blockpolitiken, jag vill se blocköverskridande överenskommelser. Det finns så många möjligheter att skapa konstellationer, sade han till TT.

Ge besked

Även i replikskiftet mellan Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kom regeringsfrågan upp. Sjöstedt ville ha ett svar på om Centern är beredd att lägga ned sina röster för att släppa fram en Moderatregering även om Alliansen blir mindre än de rödgröna.

- Ulf Kristersson verkar inte bry sig, men du är skyldig att ge ett besked, sade Sjöstedt.

- Men ge er! Om vi blir mindre vill jag ha ett blocköverskridande samarbete. Jag tänker inte samarbeta med Sverigedemokraterna, sade Annie Lööf.

Förutom regeringsfrågan kom bland annat vårdköerna, pensionerna, asylinvandring, assistansersättningen, jämställdhet och skolan upp i debatten. Statsministern ville ha besked om pensionerna av Ulf Kristersson.

Fick mothugg

- Våra pensionärer är också en viktig del av välfärden. Vi har gett tydligt besked. Det ska vara 70 procent av slutlönen, och 5 000 kronor för de med sämst pensioner. Varför kan du inte ge samma besked?

- Vi diskuterar gärna hur vi ska stärka pensionerna, men vill man göra det nu så är det bättre att sänka skatten, och vi tar bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. Det är mer än vad ni klarar av, sade Kristersson.

I sitt anförande upprepade statsministern mantrat att valet är en folkomröstning om välfärden. Och han fick omedelbart mothugg.

- Det här är inte alls en folkomröstning om välfärden, alla vill ha den. Det här är en folkomröstning om dig som statsminister, sade Kristersson.

KD-ledaren Ebba Busch Thor inledde hela debatten med att prata om välfärd och vård.

- Jag skiter i vem som driver vården, det är kvalitén som avgör, sade hon, när det blev debatt om privat eller offentligt driven vård med Jonas Sjöstedt.

Allvar nu

- I Stockholms län ser man KD:s sjukvårdspolitik i praktiken. Kaos i vårdköerna. Är du nöjd med det? undrade han.

- Nej, men till skillnad från dig ser jag att det är brist i hela landet, sade Busch Thor.

Jimmie Åkesson anklagade henne för att i själva verket vilja försämra välfärden.

- KD vill öka invandringen som är själva orsaken till bristerna i välfärden, hur ska ni få det att gå ihop? frågade han.

Centerledaren Annie Lööf varnade i sin tur för att det är på allvar i höst.

- Det handlar om vilket Sverige vi vill ha. Mörka krafter växer sig starka, främlingsfientligheten brer ut sig och nazister demonstrerar på gatorna. Det är dags att sätta stopp för det, sade hon.

Fakta: Sagt i partiledardebatten

- Gå hem och läs historia!

Liberalernas ledare Jan Björklund till Jimmie Åkesson (SD).

- Om två veckor tänker vi inte bli ett oppositionsparti längre.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

- Jag skiter i vem som driver vården, det är kvalitén som avgör.

KD-ledaren Ebba Busch Thor.

- Valet är en folkomröstning om vår välfärd.

Statsminister Stefan Löfven.

- Det är inte en folkomröstning om välfärden, det är en folkomröstning om dig, Stefan Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson.

- Tycker det är bra att vi ska äga mycket gemensamt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

- Det är allvar nu, det handlar om vilket Sverige vi vill ha.

Centerledaren Annie Lööf.

- Hade det inte varit en miljöpartist i det här rummet, så hade ingen lyft miljöfrågan.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.