Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristersson KU-anmäls efter ålfisket: ”Oacceptabelt”

Statsminister Ulf Kristersson (M) kände till PM Nilssons olagliga ålfiske, berättar han i SVT:s morgonstudio och kallar det ”dumt gjort”.
Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet, är mycket kritisk till agerandet.
– Det är oacceptabelt att statsministerns statssekreterare ljuger för polisen, säger han och meddelar att S nu KU-anmäler Kristersson för händelsen.

På måndagsmorgonen kommenterade statsminister Ulf Kristersson affären med statssekreterare PM Nilssons ålfiske i SVT:s morgonstudio.

Statsministern säger sig ha känt till händelsen, efter att PM Nilsson berättat det för honom i samband med anställningen i oktober i år.

– Det var mycket dumt gjort, det sa jag också och har också sagt i våra samtal efteråt. Sen var det dumt av honom att han inte talade sanning med en gång till polisen, men bra att han nu har tagit sitt bötesstraff, säger Kristersson.

Fortsatt förtroende

Samtidigt säger sig Ulf Kristersson fortfarande ha förtroende för PM Nilsson.

– Jag tycker inte det gjorde honom olämplig för en viktig uppgift inom svensk politik, säger Kristersson.

Flera röster har krävt statssekreterarens avgång – men det tycker inte Kristersson är en nödvändig åtgärd.

– Det är ingen rimlig konsekvens. Jag har förtroende för honom. Det här kommer inte hända igen.

Socialdemokraterna reagerar starkt på att Ulf Kristersson känt till det som hänt, redan i samband med anställningen av statssekreteraren.

På måndagen meddelade Ardalan Shekarabi att S nu anmäler statsministern till granskning av Konstitutionsutskottet, med anledning av det inträffade. Han menar att statsministern brustit i omdöme vid anställningen av Nilsson och framhåller att det är mycket allvarligt att en av regeringens högsta tjänstemän ljuger för polisen.

– Ansvaret för vem som anställs som statssekreterare är statsministerns, säger Shekarabi.

Ljög två gånger

Bakgrunden till händelsen är att PM Nilsson i september 2021, när han fortfarande var ledarskribent på Dagens Industri, togs på bar gärning av fiskekontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten. I båten hade han elva kilo ål, som är akut utrotningshotad och därför förbjuden att fiska utan särskilt tillstånd.

Nilsson nekade dock till att ha fiskat, och upprepade denna lögn i kontakt med polisen ett och ett halvt år senare. Vid det senare tillfället var han anställd i regeringskansliet.

En tid senare ångrade sig PM Nilsson och kontaktade polisen och erkände sitt brott, för vilket han fick dagsböter på 38 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Tuff start för Kristersson som styrt i snart hundra dagar

LÄS OCKSÅ: Ålkamp i fiskemangling i Bryssel

LÄS OCKSÅ: Förändrat stopp för ålfisket upprör fiskare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.