En av Moderaternas toppkandidater Arba Kokalari tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson på Stora torget i Nyköping.
En av Moderaternas toppkandidater Arba Kokalari tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson på Stora torget i Nyköping.

Kristersson jagar röster in i det sista

Moderatledaren Ulf Kristersson kampanjar för att partiet ska få ytterligare en EU-parlamentariker i Bryssel när rösterna räknats på söndag.

ANNONS
|

Partierna är nu inne på slutspurten inför söndagens EU-val. Moderatledaren avverkar tre orter på raken på fredagen, och så har det sett ut både för honom och andra partiledare och toppkandidater under den senaste veckan.

Nu står han på Stora torget i Nyköping, mitt i torghandeln, flankerad av tvåan och fyran på M:s valsedel – Jessica Polfjärd och Arba Kokalari. De har fått lite extra energi av den senaste opinionsmätningen, som visar att M kan vara på väg att slå förra valets katastrofresultat på knappt 14 procent, vilket innebar tre EU-parlamentariker.

ANNONS

Osäkra väljare

Men än finns många väljare som inte har bestämt sig, så partiet trummar ut sina viktigaste valfrågor – minskade klimatutsläpp med hjälp av mer kärnkraft, kamp mot brottslighet och mer ordning på migrationspolitiken i EU.

- Vi har försökt att hålla oss till sakfrågor hela kampanjen. Sådant som vi tycker är viktigt för Sverige och där Sverige kan göra nytta i EU, och inte hålla på och prata om massa andra saker, säger Kristersson.

- En del vill låtsas att det här valet är ett ödesval, att nu ska vi rösta om demokratins framtid och låtsas som att vi i Sverige röstar om polsk, rumänsk eller ungersk inrikespolitik. Det handlar inte om det.

Men bland det dryga 50-tal åhörare som dykt upp bland valarbetarna står ett gäng gymnasieelever. En del av dem ska rösta för första gången och åtminstone för ett par av dem har frågor om högerpopulism, mänskliga rättigheter och demokrati varit avgörande för hur de tänker rösta.

ANNONS

Valkompasser

Så är det för Mira Eriksson och Lovisa Lindvall, som båda aktivt har sökt efter information om partiernas ståndpunkter.

- Jag har gjort valkompasser, det är det som har hjälp mig, säger Mira Eriksson.

- Jag tycker att politikerna är ganska otydliga, så för mig har det varit bättre att läsa mig till vad de vill och bestämma utifrån det, säger Lovisa Lindvall.

För Nathali Häggberg är miljöfrågan viktigast.

- Jag kollar fortfarande igenom vad olika partier tycker. Jag har inte bestämt mig än, säger hon.

Lågt intresse

Ett av partiernas viktigaste frågor är att få folk att gå och rösta. Valdeltagandet är betydligt lägre i EU-val än i andra val. En orsak är att det inte väljs en regering.

ANNONS

- Det är inte lika tydligt vilka konsekvenser det här valet får. Man märker att det är en annan sorts intresse, inte samma upphaussade stämning, säger Kristersson.

På torget i Nyköping försöker han få in EU i folks vardag. Villainbrott och stulna båtmotorer är inte bara ett lokalt problem.

- i grund och botten måste Sverige ha egna poliser som ser till att brottslingar åker fast här. Men det är lika uppenbart att stöldligorna är internationella och går över gränserna. Om vi inte samarbetar med andra länder kommer vi aldrig att kunna stoppa dem, säger Kristersson innan han sätter sig i bilen och far vidare mot Linköping.

TT

Fakta: Moderaterna och EU-valet

I förra EU-valet 2014 backade Moderaterna rejält och fick 13,7 procent av rösterna, vilket gav tre mandat.

I årets val siktar partiet på att få in fyra EU-parlamentariker. Om målsättningen håller blir det Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari som tar plats i parlamentet, om ingen annan kandidat lyckas kryssa sig förbi toppkvartetten.

Källa: Valmyndigheten, Moderaterna

ANNONS