Kristersson: Det här är en övergångsregering

Under tisdagsmorgonen presenterade statsminister Magdalena Andersson de nya statsråden samt Socialdemokraternas regeringsförklaring. Center-ledaren Annie Lööf menade att regeringens politik i stora drag såg bra ut, medan den mötte större kritik från Moderatledaren Ulf Kristersson.

ANNONS
|

Halv tio på tisdagsmorgonen ställde sig Magdalena Andersson i talarstolen och presenterade sin första regeringsförklaring som statsminister. Fokus låg på segregation, den gröna revolutionen och välfärden.

Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) var allt annat än övertygad av den nya regeringens politik.

– Jag tycker att den är väldigt mager, det finns nästan inget nytt och de stora samhällsproblemen finns kvar. Om man nu ska vända på varenda sten, då måste man också hitta något under de där stenarna – och det gjorde hon inte alls.

Ulf Kristersson: Regeringen gör inte tillräckligt

Framförallt anser Kristersson att regeringen inte gör tillräckligt när det kommer till att bekämpa den grova kriminaliteten samt att förändra polisens förutsättningar i kampen mot vår tids terrorister.

ANNONS

– Det här håller inte, det är mer av samma sak som vi redan sett de senaste sju åren och det är inte konstigt eftersom det är så den här regeringen har fungerat hittills. Men det kommer inte att lösa vår tids stora problem.

Enligt regeringsförklaringen kommer regeringen att växla ut överskottsmålet från den finanspolitiska ramverket mot ett balansmål.

– Jag noterade det. Det finns en överenskommelse om att vi ska utreda den frågan noggrant, jag vet inte om hon (Andersson) vill bryta mot detta. Men det är uppenbart att de vill demontera de reformer som gjordes under 90-talskrisen som har byggt upp den svenska ekonomin, och det tror jag är farligt, säger Kristersson.

Var det något du tyckte var bra med regeringsförklaringen?

– Att krishanteringen flyttades tillbaka till statsministerns ansvar. Vi har krävt den ändringen sedan Stefan Löfven flyttade bort det ansvaret. Självklart måste landets yttersta krishantering hanteras av statsministern.

Inget annat som var bra?

– Nej, det var nästan inget annat bra tycker jag. Väldigt mycket retorik, nästan ingen konkret politik. Det här blir en övergångsregering fram tills nästa val – och då tänker vi ersätta dem, säger Kristersson.

Annie Lööf: Väl avvägd regeringsförklaring

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf är missnöjd med att överskottsmålet numer blir ett balansmål.

ANNONS

– Centern håller hårt i det finanspolitiska ramverket. Bara för några år sedan slöt vi ett avtal brett över partigränserna för att hålla fast vid överskottsmålet. Vi sänkte målen, men höll fast vid det. Då kom vi även överens om att få en ordnad utvärdering om ett par år, och det tycker jag är viktigt att vi håller fast vid.

I övrigt var Lööf relativt nöjd över Magdalena Anderssons presentation.

– Jag tycker att det var en väl avvägd regeringsförklaring som tog upp många av de delar som Centern tycker är viktiga, så som stärkt äganderätt till skogen, den gröna klimatomställningen och behovet att se till att satsa på hela landet. Sedan hade jag förstås gärna velat höra ännu mer om småföretagare och landsbygd, säger hon.

Den före detta LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tar över din gamla statsrådsportfölj som näringsminister. Vad tänker du kring det?

– Jag har haft många samtal med Karl-Petter genom åren, inte minst då som tidigare LO-ordförande. Nu jobbar han på SSAB och är en viktig nyckel i den gröna omställningen. Därifrån tar han med sig flera viktiga erfarenheter som att korta tillståndsprocesser som är viktigt nu om vi ska klara av den gröna industriella revolutionen, säger Annie Lööf.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS