Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven ger nu nya besked om regeringsbildningen.

Kristersson avfärdar Löfvens besked

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att Alliansen kan bilda regering om de blir störst men bara om de kan få igenom en budget. Moderatledaren Ulf Kristersson ger dock inte samma besked om de rödgröna.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Stefan Löfven: "Mitt tydliga mål är att bryta blockpolitiken. Men om de borgerliga partierna envisas med att ha den kvar, så bör den partikonstellation som fått flest mandat också få utgöra regeringsunderlag."

På en direkt fråga från TT vad citatet innebär om de rödgröna blir mindre än Alliansen, svarar Löfven:

- Då bör den största konstellationen få pröva att bilda regering. Men det förutsätter för alla, oavsett vem det är, att man faktiskt kan få igenom sin budget och politik i Sveriges riksdag.

- För det är där det avgörs. Det här kan inte bara vara ett spel om vem som tar vem i en regeringskonstellation, utan det är riksdagen som avgör. Det är därför Ulf Kristerssons (M) besked är så felaktigt när han räknar bort vissa partier, så fungerar det inte, säger Löfven.

Han syftar på att Kristersson sagt att han vill bilda regering, även om Alliansen blir minsta block.

Kristersson avfärdar

Moderatledaren är inte beredd att acceptera en S-regering, om de rödgröna blir större än Alliansen.

- Absolut inte. Det blocket finns inte. Jag har aldrig hört Stefan Löfvén säga att Jonas Sjöstedt ska bli finansminister i hans rödgröna regering. Det rödgröna blocket finns bara som en teoretisk tanke, det finns inte i verkligheten. Dessutom, även om de hade funnits så har de inte stöd i parlamentet. Och då kan man inte bilda regeringen, svårare än så är det inte, säger han till TT.

Lööf pressar Löfven

Beskedet från Löfven sätter press på Allianspartierna att ge besked om hur de tänker få igenom sin budget, samtidigt som de sagt att de inte tänker samarbeta eller förhandla med SD. Det förutsätter i så fall något stöd från de rödgröna.

Centerledaren Annie Lööf säger till TT att om Alliansen blir större, så tänker man försöka bilda en regering.

- Skulle det då behövas ytterligare stöd, så kommer vi i sann samarbetsanda söka det över blockgränsen. Det nya beskedet i dag är ju att Jonas Sjöstedt säger att han kan bli vice statsminister. Vilka eftergifter är Stefan Löfven beredd att göra till V som växer på Socialdemokraternas bekostnad?

- Stefan Löfven pratar ofta om vikten av blocköverskridande samarbete, men det gäller uppenbarligen bara om Stefan Löfven är statsminister. Det är en maktstrategi och inte att ta ansvar för hur vi för landet framåt, säger Annie Lööf.