Krispigt lamm gav guld

Med ett krispigt lamm och inbakt kronärtskocka tog Sebastian Gibrand hem segern i årets upplaga av den prestigefylla kocktävlingen Bocuse d'Or Sverige.

ANNONS
|

Gibrand blir därmed Sveriges representant i kock-EM i Turin i juni 2018, där han kvalar till stora Bocuse d'Or, kock-VM, i Lyon 2019.

- Det är det största som har hänt i mitt liv. Allt jag har gjort har lett fram till det här, säger Sebastian Gibrand.

Gibrand är ingen nybörjare i tävlingssammanhang. Han vann kock-OS med juniorlandslaget 2012 och har varit lagkapten för det seniora kocklandslaget.

ANNONS

Smaker i balans

I årets upplaga skulle deltagarna laga ett helt lamm och en vegetarisk rätt.

- Lammet ska vara krispigt och man ska våga utmana sig själv, säger Gibrand.

Till lammet serverade han inbakt kronärtskocka och som vegetarisk rätt en kål- och sellerisnurra med variation på kål.

Rätterna bedömdes efter smak, metod och teknik. Enligt Henrik Norström, juryns ordförande, är det helheten som avgör.

- Sebastian är mogen tekniskt i sin matlagning. Hans team har en bra energi i köket och smakerna är välbalanserade, säger han.

Nu har Gibrand sikte på kock-VM i Lyon.

- Vi siktar på att stå högst på pallen. Lyon har funnits i sikte sedan två år och vi har en plan för hur vi ska lägga upp träningen.

ANNONS

Kvinnor saknas

Samtliga deltagare i år var män. Något Norström önskar ändring på.

- Vårt mål är att om tio år så är det 50 procent kvinnor och 50 procent män som tävlar i Bocuse d'Or Sverige.

Lisa Lönner Pulkinen är kock och en av grundarna till Takeover, ett nätverk med 150 kvinnliga kockar. De gör gästspel på kända restauranger för att ge kvinnliga kockar en plattform att visa sin matlagning.

- Jag skulle vara den första att säga att det vore fantastiskt om vi lyckas få tjejer i Bocuse d’Or, verkligen helt magiskt.

Hon tror att det som har hindrat många kvinnor är att man ska först anmäla sig själv. Det krävs att arbetsgivaren står bakom eftersom det tar mycket tid, energi och kräver sponsorsupport.

Lönner Pulkinen tror att tuffa sponsorer som vill gå in och satsa på tjejer skulle göra stor skillnad.

ANNONS

- I år är det fler tjejer som har fått resurser bakom sig att starta egen restaurang och det är ett mycket bra första steg. Men Bocuse d’Or är sista utposten.

TT

Fakta: Bocuse d'Or

Bocuse d'Or eller kock-VM som det brukar kallas avgörs i Lyon vartannat år. Tävlingen är skapad av och uppkallad efter den franska kocken Paul Bocuse.

Vid EM i Turin i juni 2018 så går de elva bästa bidragen vidare till den stora tävlingen i Lyon. Där tävlar 24 länder från hela världen om VM-guldet.

1997 tog Mathias Dahlgren guld för Sverige i tävlingen. Jonas Lundgren, Melker Andersson och Henrik Norström har tagit silver för Sverige och Tommy Myllymäki har tagit ett silver och ett guld.

Källa: Gastronomi Sverige

ANNONS