Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Regeringen tillsätter en utredning efter turerna kring Nya Karolinska. Här socialminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson.

Kriskommission i kölvattnet av Nya Karolinska

Regeringen tillsätter en utredning efter alla turer kring Nya Karolinska Solna (NKS). Bland annat ska de höga kostnaderna och rutinerna för upphandlingar granskas. Utredningen ska vara klar i mars nästa år.

Det blir en genomgång av upphandlingar, investeringar och organisationsförändringar i landstingen, och den utlösande faktorn är rapporter om skenande kostnader och dyra konsultarvoden för att få storsjukhuset NKS på plats.

- Sverige ska vara tryggt. Sjukvården ska vara trygg. Att vården finns där när du behöver den är grundläggande i vårt samhällsbygge. När detta utmanas måste regeringen agera, sade sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

- NKS skugga får inte falla över hela den svenska sjukvården.

"Exceptionellt"

På pressträffen medverkade även finansminister Magdalena Andersson (S).

- Det som hänt är exceptionellt, säger hon.

Hon hävdar att regeringen måste agera när inte den moderata parti- och landstingsledningen förmår ta ansvar.

Båda säger att regeringen under en längre tid har följt utvecklingen på Nya Karolinska och beskriver hanteringen som ett haveri.

- Vi ska tillsätta en kommission för att utreda vad som hänt och se till att det inte händer igen, säger Magdalena Andersson.

- Det här skulle ju ha blivit världens bästa sjukhus, men det verkar ha blivit världens dyraste.

Sikta på hela sjukvården

Utöver rapporter om hur kostnaderna skjutit i höjden finns frågetecken kring om det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius varit jävig när det gäller beslut om en extern granskning av konsultupphandlingar. Hon har därför tagit ett steg tillbaka i just den frågan.

Svenonius säger nu att hon välkomnar en granskning, men att hon utgår från att den inte enbart kommer att handla om NKS.

- Jag ser framför mig att en stor nationell utredning måste sikta på hela sjukvården, säger Svenonius.

Hon konstaterar att det blir den tjugonde granskningen, interna och externa, som nu tillsätts kring NKS-projektet. Och regeringens liknar mycket den som Stockholms universitet fick i uppdrag att göra förra våren, anser hon.

Kritik mot M-ledare

På pressträffen kritiserade Magdalena Andersson M-ledaren Ulf Kristersson för att ducka i frågan och för att partiet centralt inte satt igång en egen utredning.

- Man kan väl inte helt bortse från tanken att frestelsen är stor när det är valår att göra en extra granskning, säger Svenonius om regeringens planer.

- NKS är inte en fråga för något enskilt parti, utan för landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen.´