Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Krisen inom S blir värre

Krisen inom socialdemokratin förvärrades drastiskt i går. Inom delar av partiet råder rena hatstämningen mot partistyrelseledamoten som skickade ett Juholt-kritiskt sms.

Idiot! Huvudsaken att han får på käften! Förbannade slynglar försvinn ur partiet.

På Facebooksidan Håkan Juholt som statsminister – Ja tack, hetsade skribenterna i går mot partistyrelseledamoten Anders Johansson.

Det var Johansson som i ett sms kritiserade Håkan Juholts insats i Ekots lördagsintervju. Johansson tyckte att Juholt var okunnig och dålig på att förklara partiets politik.

Men på den här Facebooksidan är det Juholt som får sympatierna. Anders Johansson anklagas för att bara vara ute efter att skada Socialdemokraterna och efter att själv bli känd. Han både ser ut och låter som en moderat, tycker en skribent.

Efter hand under gårdagen började allt fler också vända sig emot de fåtaliga S-bloggare som vågat uttala någon form av förståelse för Anders Johansson eller någon kritik överhuvudtaget.

Därmed råder nu ett smärre inbördeskrig inom Socialdemokraterna, där olika grupper misstror varandra. En skara fruktar att Juholts motståndare är beredda att ta till vilka metoder som helst för att störta partiledaren.

I den gruppen finns också en djupt känd misstro mot massmedia, som anses ha gett Juholtaffären orimliga proportioner och allmänt vara ute efter att skada socialdemokratin.

Att Håkan Juholt väljer att ta strid mot medierna, genom att utmana SVT om partiledardebatternas utformning, stärker hans aktier i den här delen av partiet.

Men andra oroas av de allt hätskare tongångarna och vad som ses som en jakt på både yttre och inre fiender. Denna sektmentalitet är ett tydligt tecken på att SAP befinner sig i kris, skriver Alexandra Einerstam på bloggen HBT-sossen.

Det är svårt att veta hur omfattande kritiken mot Håkan Juholt egentligen är inom partiet. Men i enskilda samtal är det betydligt fler socialdemokrater som oroas över hans förmåga än över hans åsikter. Ofta påminner resonemangen faktiskt en hel del om de Anders Johansson för fram.

Många gillar Håkan Juholts ideologiska kurs, men är bekymrade över att han ofta målat in sig i ett hörn med sina snabba uttalanden. Partiledarens stora utmaning är nog inte en omfattande opposition inom partiet utan om det breder ut sig en känsla av besvikelse bland de socialdemokrater som nyss trodde på honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.