Det kraftiga snöfallet gör att ambulansutryckningar tar längre tid.
Det kraftiga snöfallet gör att ambulansutryckningar tar längre tid.

Kris för akutvården i snöoväder

Snökanonen slår hårt mot akutsjukvården i Stockholm. Ambulanser har svårt att ta sig fram och både vårdpersonal och patienter har svårigheter att ta sig till eller från sjukhusen.

ANNONS
|

Det kraftiga snöfallet och den bristande snöröjningen har gjort det besvärligt för ambulanser att ta sig fram i hela Stockholms län.

- Det är många som halkar och skadar sig. Framkomligheten i trafiken har också varit ett problem för oss, säger Anna Nergårdh, chefläkare och biträdande landstingsdirektör för Stockholms läns landsting.

TT: Finns det en risk att ambulanser inte kommer fram i tid?

ANNONS

- Ja, så kan det vara. Därför måste vi säkerställa att vi har tillräckligt många ambulansfordon ute, även inför natten, och att vi kan göra medicinska prioriteringar.

Tar längre tid

Än så länge finns inga rapporter om att de ökade tiderna för ambulansutryckningar har inneburit farliga förseningar för patienter.

- Men det har tagit längre tid än vanligt, både att komma fram och att varje uppdrag tar längre tid, säger Anna Nergårdh.

Landstingets centrala ledning har arbetat i stabsläge under hela dagen i samarbete med bland annat räddningstjänsten. Även Danderyds sjukhus beslutade under eftermiddagen att införa stabsläge och har bland annat öppnat upp en extra vårdavdelning på akuten för att skapa mer plats för patienter.

Sjukhusets chefläkare Carl-Göran Ericsson har inte varit tillgänglig för en intervju, men skriver i ett mejl till TT:

"Personal som inte kan ta sig hem får stanna kvar på sjukhuset eller övernatta på hotell och för att täcka eventuella personalluckor tar vissa extrapass med vila emellan. Patienter som inte kan ta sig hem får stanna på sjukhuset alternativt övernatta på hotell".

ANNONS

"Ring 1177"

Anna Nergårdh uppmanar alla som inte är allvarligt eller livshotade sjuka att kontakta sjukvårdsupplysningen.

- Det är jätteviktigt att man kontaktar 1177 och hör var man får bäst hjälp. Det första man tänker är kanske akutsjukhus, men vi har närakuter som är öppna om man är lindrigare skadad, säger hon och tillägger att man alltid ska ringa 112 vid livshotande skador eller sjukdom.

ANNONS