Kriminolog: "Behövs en större ventil"

Ett exceptionellt fall i svensk rättshistoria. Så kallar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki det som den nu frikände Kaj Linna varit med om. Mot bakgrund av fler uppmärksammade fall tycker han att hanteringen av resningsärenden bör ses över.

ANNONS
|

Kaj Linna dömdes till livstid och hann sitta i nära 13 år i fängelse innan han frikändes i avsaknad av bevis.

Fallet är exceptionellt, enligt Sarnecki, men sker efter ett antal andra uppmärksammade resningsärenden. Han lyfter fallet Thomas Quick och elva särskilda fall av långa fängelsedomar i sexualbrottsmål där de dömda senare friades helt.

- Det är så pass många exceptionella fall att det finns anledning att ifrågasätta hur man hanterar den här typen av ärenden, säger han.

ANNONS

Han anser att rättssystemet i dag snarare arbetar mot resningar och håller allt för hårt vid utgångspunkten att dömd är dömd. I Kaj Linnas fall fick han ansöka många gånger innan hans fall återupptogs.

Samtidigt pekar Sarnecki på att det ligger en rättssäkerhetsaspekt i att ha restriktioner kring vilka fall som prövas, men tycker att det borde finnas en mer generös attityd kring prövningar av resningsärenden.

- Det skulle behövas någon form av ventil som är större än de har i dag. Det finns inget värre samhället kan göra mot en person än att döma någon oskyldigt till ett långt fängelsestraff, säger Jerzy Sarnecki.

TT

ANNONS