Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Kriminalvårdare togs som gisslan – släpptes efter nio timmar

Två kriminalvårdare på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna togs som gisslan av intagna under onsdagen. Gärningsmännen var enligt uppgift beväpnade med rakblad och har krävt både en helikopter och pizza till platsen. Efter drygt nio timmar släpptes personalen och de två gärningsmännen har gripits misstänkta för människorov.
– Nu ska vi inte minst ta hand om personalen som utsatts för det här grova brottet, säger Torkel Omnell, pressekreterare på Kriminalvården.

Det var vid 12-tiden under onsdagen som en stor polisinsats vid Hällbyanstalten utanför Eskilstuna inleddes efter att två kriminalvårdare tagits som gisslan av två intagna på anstalten.

Kriminalvårdarna befann sig i vaktutrymmet när två intagna tog sig in och kameror i utrymmet täcktes för. Enligt SVT rörde sig om en man och en kvinna som vikarierar på anstalten som togs till fånga.

Kriminalvården bekräftade snabbt att det rörde sig om en gisslansituation med grova brottslingar inblandade.

”De intagna är dömda för mord. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst. Det här är en mycket allvarlig händelse”, skrev tillförordnad säkerhetschef Jörgen From Nordin i ett mejl till GP.

Strax innan klockan halv åtta på onsdagskvällen bekräftade Kriminalvården för GP att en av gisslan hade släppts. Drygt två timmar senare var även den andra personen släppt.

– Nu ska vi inte minst ta hand om personalen som utsatts för det här grova brottet, deras anhöriga och vara stöd till övrig personal på arbetsplatsen, säger Torkel Omnell, pressekreterare på Kriminalvården.

De båda intagna har gripits och förts till polishuset i Eskilstuna. De misstänks nu för människorov.

Enligt uppgifter till Expressen var en av gisslantagarna en man dömd för ett mord i Göteborg 2015.

LÄS MER: Morddömd från Göteborg bakom gisslandramat

Pizza på väg till platsen

De intagna gärningsmännen var beväpnade med rakblad och krävde tidigt en helikopter till platsen, enligt uppgifter till till Aftonbladet. De kom även med ytterligare ett krav: en gisslan skulle släppas om alla 20 intagna på deras avdelning fick kebabpizza.

En pizzeria i området berättade senare för GP att Kriminalvården vid klockan 16.30 köpte 20 kebabpizzor, vilket även polisen bekräftade.

– Det senaste som jag kan bekräfta är att det körts fram mat till dem. Här gäller det, naturligtvis, ytterst att se till så ingen kommer till skada, säger Stefan Wickberg, presstalesperson på polisen i region Öst under kvällen.

Har någon kommit till skada?

– Nej, vi har ingen sådan uppgift, fysiskt alltså. Vi har ju återkommande kontakt med de två gärningsmännen, säger Stefan Wickberg.

Hur ser kontakten ut?

– Det bästa i sådana lägen är telefon. De har ju förskansat sig ett rum med gisslan, då måste det nästan gå via telefon, säger han.

Polisen samverkade med Kriminalvården och Räddningstjänsten i ärendet och även ambulans fanns i beredskap på platsen.

– Polisen har inlett en förundersökning om två fall av människorov, men brottsrubriceringen kan komma att ändras längs vägen, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region Öst.

Inte första gisslandramat på anstalten

Hällby är en sluten anstalt med 118 platser i säkerhetsklass 1, som är den högsta säkerhetsklassen. Anstalter av den klassen är utrustade för att hantera de mest riskfyllda intagna.

Det är inte första gången ett gisslandrama sker på Hällbyanstalten. År 2004 togs en fångvaktare gisslan av två intagna på Hällbyanstalten.

Vårdaren ska då hotats med ett vapen som de intagna tillverkat själva, men efter sex timmars förhandlingar gav de intagna upp frivilligt och ingen av de inblandade kom till skada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.