Krigsskadade från Libyen till Skåne

ANNONS
|

Region Skåne ville att ankomsten skulle ske utan pressuppvaktning och i lugn och ro.

Det är totalt ett 20-tal libyer som ska få sina skador behandlade i Skåne. Resten kommer på fredag.

–Av hänsyn till de skadade sker även den ankomsten i skymundan, säger Lina Miller, presschef vid Region Skåne.

På tisdag ska Region Skåne anordna en pressträff och berätta om vilken vård och var de krigsskadade ska vårdas. Kanske kommer någon av libyerna då att medverka.

De patienter som nu kommer hit togs ut från en grupp om 50 krigsskadade i staden Benghazi. Urvalet gjordes av ortopeden Ewald Ornstein, sjukhuschef i Hässleholm, och ytterligare en läkare.

ANNONS

De bedömde vilka av de krigsskadade som skulle ha något att vinna på vård i Sverige.

–Vi bedömde att drygt 20 är lämpade för flygtransport till Sverige, säger Ewald Ornstein till Kristianstadsbladet.

–De andra var redan väl omhändertagna och kan få sin fortsatta vård i Libyen.

Det är företaget Skåne Care AB som står för insatsen. Den arabiska organisationen TFM med säte i Dubai står för alla kostnader.

De krigsskadade som kommer hit behöver främst ortopedisk vård, några behöver avancerad handkirurgi och några har ögonskador.

De nordiska länderna har fått en gemensam förfrågan från den libyska övergångsregeringen om specialistvård för sårade soldater och civila.

I Sverige har UD haft en förmedlande roll och försökt att underlätta kontakten mellan libyska myndigheter och svenska vårdgivare. Skåne Care blir först ut.

Danmark har redan tagit emot libyer för vård.

Norge har svarat nej på en libysk begäran om medicinsk hjälp. Norska UD har hänvisat till att Norge bidragit med "betydande belopp" till den humanitära hjälpen i Libyen. (TT)

ANNONS