Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sylvére Ahorugeze (t h) med sin advokat Hans Bredberg.

Krigsbrottsanklagad släppt ur häktet

Ett mirakel och bevis på att rättssystemet fungerar. Det säger den krigsbrottsanklagade rwandiern Sylvére Ahorugeze om Högsta domstolens beslut att släppa honom efter tre år i svenskt häkte.

Han har varit frihetsberövad sedan han som internationellt efterlyst greps vid ett besök i Sverige sommaren 2008. På onsdagen öppnades alla låsta dörrar.

– Jag grät för första gången i mitt liv. Det är ett mirakel och bevis på att rättssystemet fungerar, säger Sylvére Ahorugeze.

Redan senare på eftermiddagen skulle han flyga till Danmark där han har familj. Han säger sig vara helt oskyldig till anklagelserna om folkmord som han hävdar är politiskt motiverade och en konspiration.

Vill bli rentvådd

Den svenska regeringen anser att Ahorugeze skulle få en rättvis rättegång i Rwanda och att han därför kan utlämnas dit. Det håller varken han eller hans advokat Hans Bredberg med om.

– I Rwanda finns ingen rättvisa. Men om Europadomstolen kallar till en muntlig förhandling i Strasbourg så åker han. Han vill bli rentvådd, säger Bredberg.

Mannen har tidigare utretts i Danmark för flera av brotten utan att åtal väckts. Där har han redan fått skadestånd av staten. Enligt advokaten kommer krav på ersättning från Sverige också att ställas.

– Man har tagit ifrån honom tre år av hans liv, säger han.

Häktningen hävdes

Högsta domstolen väljer att inte förlänga häktningen med motiveringen att det inte är proportionerligt att fortsätta hålla den misstänkte inlåst när det tar så lång tid innan slutgiltigt beslut om utlämning kommer. Riksåklagaren (RÅ) ville att häktningen skulle fortsätta att gälla eftersom anklagelserna rör så allvarliga brott och menar att det nu i praktiken inte kommer att gå att verkställa en utlämning.

– Det finns ingen möjlighet att begära en person utlämnad till Sverige enbart med syfte att utlämna honom till ett annat land. Då får Rwanda i så fall begära honom utlämnad från det landet han befinner sig i, säger Sara Myredal, kammaråklagare hos RÅ.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.