Migrationsminister Maria Malmer Stenergard, Camilla Mårtensen, arbetsmarknadspolitisk talesperson (L), Magnus Persson, arbetsmarknadsutskottets ordförande (SD)  och Ingemar Kihlström, migrationspolitisk talesperson (KD) vid en pressträff  i regeringskansliet  om arbetskraftsinvandring.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard, Camilla Mårtensen, arbetsmarknadspolitisk talesperson (L), Magnus Persson, arbetsmarknadsutskottets ordförande (SD) och Ingemar Kihlström, migrationspolitisk talesperson (KD) vid en pressträff i regeringskansliet om arbetskraftsinvandring. Bild: Jessica Gow/TT

Kravet: Högre lön för jobbinvandring

Regeringen och SD vill kraftigt skärpa kravet på försörjning för den som vill komma hit för att arbeta och bo. Från oktober ska arbetskraftsinvandrare ha en garanterad lön på drygt 26 500 kronor i månaden för att få tillstånd.
– Det innebär ett mer än fördubblat lönekrav, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

ANNONS

Det var vid en pressträff på regeringskansliet på torsdagen som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna gav beskedet om de nya lönekraven för arbetskraftsinvandrare. Förslaget går nu ut på remiss och syftar i första hand till att stoppa invandring till låglöneyrken och att människor utnyttjas till arbetslivskriminalitet.

I dag går kravet som ställs för att kunna invandra till ett jobb i Sverige vid en lön på 13 000 kronor i månaden. Det kan jämföras med den svenska medianlönen som är 33 000 kronor. Enligt det nya förslaget ska lönekravet i stället gå vid 26 560 kronor, vilket är 80 procent av den svenska medianlönen.

ANNONS

De nya reglerna ska gälla från den första oktober i år.

L och SD har krävt mer

Det krav som Liberalerna ställt i förhandlingar med de andra partierna, om undantag för vissa bristyrkesgrupper, uppfylls inte i detta första steg. Men Camilla Mårtensen, arbetsmarknadspolitisk talesperson (L), är ändå nöjd. Hon menar att många bristyrkesgrupper, som sjuksköterskor och forskare till exempel, redan tjänar över det nya lönekravet.

– Nivån är tillräckligt hög för att ge den effekt vi vill, det vill säga att stoppa arbetskraftsinvandring i de lägst betalda yrkena. Men samtidigt är den på en sådan nivå att vi kan ha kvar högkvalificerad arbetskraftsinvandring till de företag som behöver rekrytera internationellt, säger hon.

Mårtensen poängterar att det fortsatt kommer att gå att söka säsongsarbete eller ta jobb i Sverige som en del av en förflyttning inom ett företag.

Inte heller Sverigedemokraterna, som har krävt att det nya lönekravet ska likställas med den svenska medianlönen, det vill säga 33 000 kronor i månaden, har fått fullt gehör.

– Det här är en summa vi landat på nu, men arbetet fortsätter och tanken är att vi ska landa där i framtiden, säger Magnus Persson, arbetsmarknadsutskottets ordförande (SD).

Invandrad arbetskraft är i dag den största gruppen som kommer till Sverige från andra länder. I år väntas 100 000 personer ansöka om arbetstillstånd här.

ANNONS

”Dummaste förslaget hittills”

Förslaget från regeringen och SD ledde omgående till stark kritik.

Karin Johansson, Svenskt Näringsliv, är kritisk.
Karin Johansson, Svenskt Näringsliv, är kritisk. Bild: Sören Andersson

Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson hör till dem som reagerar.

– Det här är ett kraftfullt slag i luften från regeringens sida, säger hon.

Enligt Johansson är förslaget ett ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen.

– Politiken saknar mandat att sätta en sådan nivå eftersom svensk lönebildning sköts av arbetsmarknadens parter. Dessutom är förslaget ett ineffektivt sätt att komma åt missbruk inom systemet för arbetskraftsinvandring.

Douglas Thor, ordförande i Muf.
Douglas Thor, ordförande i Muf. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Även Moderaternas ungdomsförbund Muf ogillar förslaget. Ordföranden Douglas Thor skräder inte orden:

– Detta är det dummaste förslaget från regeringen hittills. Om man tror att dessa jobb kommer gå till Sveriges arbetslösa tror man fel, säger han.

Enligt Muf är dagens nivå, 13 000 kronor i månaden, inte en ”skitlön” för dem som kommer hit.

LÄS MER:SD:s ökade inflytande märks allt tydligare

LÄS MER:Regeringens kampanj för att avskräcka invandring är igång

LÄS MER:Förmåner ska stoppas för dem som är säkerhetshot

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS