- Det är ett svårt beslut, men jag har landat i att vi behöver en efterträdare till Åsa Romson. Förtroendet är det enda vi har att spela med som politiker. Har vi inte det, kan vi inte påverka, säger Magda Rasmusson till TT.
Även MP-veteranen och partistyrelseledamoten Lennart Olsen anser att Åsa Romson bör avgå. Precis som det tidigare språkröret Peter Eriksson anser han att det är problematiskt att gå in i en valrörelse med så låga förtroendesiffror som Åsa Romson har.
I förra veckan visade två mätningar att förtroendet för Åsa Romson och språkrörskollegan Gustav Fridolin rasat efter den senaste tidens turbulens i partiet. Men förtroendet för Fridolin är betydligt högre än för Romson, som ligger i botten med stöd av sex procent av väljarna.
I måndags sade språkrören att valberedningen skulle öppna frågan om val av språkrör inför kongressen den 13–15 maj. Finns bättre kandidater är de beredda att lämna, men båda är tydliga med att de vill sitta kvar.
Källor i partiet som TT pratat med misstänker dock att Åsa Romson kan ha lurats in i processen. Att det finns krafter som driver på för att hon ska bytas ut nu när processen öppnats.
Romson själv är medveten om att förtroendet för henne är lågt.
Magda Rasmusson vill se biståndsminister Isabella Lövin som nytt språkrör.
Isabella Lövin, som befinner sig i Nepal, skriver i ett sms att hon inte är intresserad – åtminstone inte för tillfället.
"Det är inte aktuellt just nu", skriver hon och betonar att MP behöver en nystart.
Även om avgångskraven riktar in sig mot Åsa Romson, finns även medlemmar som vill byta ut Gustav Fridolin. Riksdagsledamoten Carl Schlyter har fått flera förfrågningar om han är beredd att kandidera.
Partiets kris togs upp på riksdagsgruppens möte under tisdagen. Men när ledamöterna kom ut efter drygt två timmar ville ingen avslöja vad som avhandlats.
Fakta: Stukat förtroende
Två förtroendemätningar publicerades förra veckan:
I Demoskops undersökning för Expressen rasar förtroendet för Gustav Fridolin med 11 procentenheter till 15 procent. Åsa Romson, som redan hade bottenplaceringen, har stöd av sex procent av väljarna.
Förtroendet minskar även bland de egna sympatisörerna. I en Sifo-undersökning gjord för SVT Nyheter säger 72 procent av miljöpartisterna att de har stort eller mycket stort förtroende för Gustav Fridolin, jämfört med 85 procent för ett halvår sedan. Inte ens hälften av miljöpartisterna har stort eller mycket stort förtroende för Åsa Romson (41 procent). I oktober var siffran 59 procent.