Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu växer avgångskraven mot Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kraven på Åsa Romsons avgång växer

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har förtroendeproblem och bör bytas ut. Kraven kommer från flera håll, även inifrån partistyrelsen. Magda Rasmusson, tidigare språkrör för Grön Ungdom, vill att biståndsminister Isabella Lövin ska ta över som språkrör.
- Det är ett svårt beslut, men jag har landat i att vi behöver en efterträdare till Åsa Romson. Förtroendet är det enda vi har att spela med som politiker. Har vi inte det, kan vi inte påverka, säger Magda Rasmusson till TT.

Även MP-veteranen och partistyrelseledamoten Lennart Olsen anser att Åsa Romson bör avgå. Precis som det tidigare språkröret Peter Eriksson anser han att det är problematiskt att gå in i en valrörelse med så låga förtroendesiffror som Åsa Romson har.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag tycker att vi ska välja något annat kvinnligt språkrör. Åsa Romson har sedan länge, långt innan det här senaste inträffade, legat väldigt lågt opinionsmässigt bland allmänheten, vilket beror på saker som hon gjort och sagt. Jag tror tyvärr inte att det finns några möjligheter för henne att komma tillbaka, säger Olsen till TT. Lågt förtroende

I förra veckan visade två mätningar att förtroendet för Åsa Romson och språkrörskollegan Gustav Fridolin rasat efter den senaste tidens turbulens i partiet. Men förtroendet för Fridolin är betydligt högre än för Romson, som ligger i botten med stöd av sex procent av väljarna.

I måndags sade språkrören att valberedningen skulle öppna frågan om val av språkrör inför kongressen den 13–15 maj. Finns bättre kandidater är de beredda att lämna, men båda är tydliga med att de vill sitta kvar.

- Att det då finns personer i partiet som har åsikter och pratar med valberedningen om det, det är precis den process som Gustav Fridolin och jag öppnade upp för, säger Åsa Romson till TT.

Källor i partiet som TT pratat med misstänker dock att Åsa Romson kan ha lurats in i processen. Att det finns krafter som driver på för att hon ska bytas ut nu när processen öppnats.

Kavla upp ärmarna

Romson själv är medveten om att förtroendet för henne är lågt.

- Det är en sådan fråga som ingår i ledarskapet varje dag, och som handlar om att kavla upp ärmarna och säkerställa att det ska höjas, säger hon.

Magda Rasmusson vill se biståndsminister Isabella Lövin som nytt språkrör.

- Jag tror att hon skulle göra ett bra jobb, säger Magda Rasmusson.

Isabella Lövin, som befinner sig i Nepal, skriver i ett sms att hon inte är intresserad – åtminstone inte för tillfället.

"Det är inte aktuellt just nu", skriver hon och betonar att MP behöver en nystart.

Även om avgångskraven riktar in sig mot Åsa Romson, finns även medlemmar som vill byta ut Gustav Fridolin. Riksdagsledamoten Carl Schlyter har fått flera förfrågningar om han är beredd att kandidera.

- Det är trevligt att de tänker på mig, men jag tror inte att vi behöver en språkrörsstrid nu. Vi måste se till att få politiska framgångar, säger han till TT.

Partiets kris togs upp på riksdagsgruppens möte under tisdagen. Men när ledamöterna kom ut efter drygt två timmar ville ingen avslöja vad som avhandlats.

- Jag tycker att språkrören gör ett bra jobb och det vore bra om de får ett förstärkt mandat, säger Maria Ferm som uppger att det inte är aktuellt att hon själv kandiderar.