Kraven har varit höga på Zethraeus

ANNONS
|

Pernilla Zethraeus kommer att ha suttit tre mandatperioder eller sammanlagt sex år på posten när hon slutar. Hon säger själv att det är dags att göra något annat efter att uppdraget tagit stor kraft och kreativitet. Att det skulle handla om meningsmotsättningar mellan henne och Lars Ohly dementerar både hon och partiledaren bestämt.

- Tvärtom, vi har samarbetat på ett fantastiskt bra sätt. Det är också det som gör att jag tycker det hade varit bäst om Pernilla varit kvar, säger Lars Ohly till TT.

Vem som ska efterträda Zethraeus är ännu oklart. Formellt sett kan det avgöras först efter att den kommande partikongressen fattat beslut om ny partistyrelse, eftersom det sedan är upp till den nyvalda styrelsen att utse en i kretsen till partisekreterare.

ANNONS

Riksdagsgruppens ledare Lars Bäckström är dock klar över vad som krävs av efterträdaren.

- Partisekreterarens uppgift måste bli att bredda partiet. Det är oerhört viktigt. Vi har tappat folk på många platser och det är ett stort problem. Partiet måste ha många rum, kan man säga. Rymma olika åsikter.

Inom partiet råder olika uppfattning om huruvida Zethraeus lyckats med detta konststycke.

Anja Karlsson från Göteborg, som nyligen meddelade att hon lämnar vänsterns partistyrelse eftersom hon tröttnat på allt bråk, tycker att Pernilla Zethraeus gjort ett bra jobb:

- Hon har varit en bra partisekreterare som fick uppgifter som gud glömde. Det är inte konstigt att hon vill lämna efter så många turbulenta år. Hon har försökt hålla ihop partiet, samtidigt som det där Vägvalvänster-gänget kastat en massa skit på folk i ledningen, säger Anja Karlsson.

Hos den del av partiet som Anja Karlsson kallar Vägvalvänster-gänget är bilden annorlunda. Personer som GP varit i kontakt med beskriver partiet som mera "konfrontativt" med Zethraeus i ledningen. Man upplever ett närmast totalt ointresse för andra åsiktsriktningar än partiledningens och menar att mera reformvänliga personer stängts ute från de ledande positionerna.

Lars Bäckström uttrycker sig mera försiktigt på samma tema.

- Visst är det underligt att så få från Västsverige sitter i partistyrelsen och underligt att inte en enda ledamot kommer från Bohuslän när andra distrikt är så väl företrädda, säger Lars Bäckström. Jag tror nog att begåvningen och den politiska kompetensen är ganska jämnt spridd över landet.

ANNONS

Han nämner hur SSU försöker läka sina sår genom att ge plats i ledningen också för den kritiska minoriteten.

Johan Lönnroth, ordförande i Vägval vänster är osäker på den kommande utvecklingen.

- Det finns egentligen två tolkningar av situationen. Den ena är att konservativa krafter nu ser chansen att helt ta över partiet, och då är nog partiets saga slut. Den andra som man ju kan hoppas på är att det skapas en öppning mot en politisk riktning som jag tycker vore mera klok. Tyvärr blir det ju i och med avhoppen ständigt färre kvar som kan arbeta för det.

Lönnroth ser det dock som hoppfullt att åsikter som ligger närmre hans egna finns i nästan alla de kommuner där vänsterpartiet har starkt väljarstöd. Hit hör exempelvis Fagersta, Söderhamn och Uddevalla.

Sveriges Radio gjorde i går en rundringning till samtliga ledamöter i partistyrelsen för att fråga om de kunde tänka sig att efterträda Zethraeus och alla utom två svarade blankt nej. De två återstående var den tidigare partiledaren Ulla Hoffmann samt den försiktigt reformvänliga Lena Karlsson, distriktsordförande från Värmland.

Partistyrelsen utser en av sina ledamöter till partisekreterare. Arbetet med att utse en efterträdare till Pernilla Zethraeus börjar därför när partiets valberedning lägger förslag på ny partistyrelse. När sedan kongressen utifrån förslaget utsett partistyrelse kommer denna att välja en i kretsen till partisekreterare.

Partisekreteraren är kanslichef för den centrala administrationen och till stor del ansvarig för partiets praktiska organisation och arbetsformer.

ANNONS