Det var i början av april som ett huvudskyddsombud på äldreboendet Serafen i Stockholm införde skyddsstopp på boendet. Arkivbild.
Det var i början av april som ett huvudskyddsombud på äldreboendet Serafen i Stockholm införde skyddsstopp på boendet. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Krav på visir och munskydd upphävs

ANNONS

Arbetsmiljöverket får inte kräva att skyddsutrustning, i form av visir i kombination med munskydd, måste bäras i Stockholms kommun när patientnära arbete utförs på äldreboenden där brukare har eller misstänks ha smittats med coronaviruset. Det fastslår förvaltningsrätten.

Det var i början av april som huvudskyddsombudet på äldreboendet Serafen i Stockholm införde skyddsstopp. Arbetsmiljöverket satte då ner foten och beslutade om krav på skyddsutrustning.

Förvaltningsrätten anser dock att begreppet "patientnära arbete" inte är tillräckligt tydligt för att kommunen ska kunna förutse vilka åtgärder som behöver vidtas, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Fackförbundet Kommunal hoppas nu på en förbättring hos Arbetsmiljöverket.

"Det är olyckligt att Arbetsmiljöverket inte har varit tillräckligt tydliga. Förhoppningsvis leder domen till att Arbetsmiljöverket kommer att skriva tydligare beslut", skriver Malin Sjunnebo, avtalsjurist på Kommunal.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS