Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Krav på fängelse i kopplerimål

Åklagaren krävde upp till åtta års fängelse, men samtliga advokater underkände åtalet när kopplerimålet i Malmö avslutades. Huvudpersonen, den 14-åriga förståndshandikappade flicka som ska ha sexutnyttjats, saknades i rättssalen.

-Det är en stor brist att hon inte har kunnat höras här, förklarade Jan-Anders Hybelius, som försvarar den 18-åring som av åklagaren pekas ut som centralfigur i målet.

Han ska ha utnyttjat flickan och sålt henne till ett stort antal män i Malmö ett dygn i mars.

Filmat förhör

Rätten har bara fått se ett långt, filmat förhör med henne. Ändå blev hon en huvudfigur den sista dagen av målet.

Kammaråklagare Ulrika Rogland betecknade henne som mycket trovärdig och sade att när man kontrollerat hennes uppgifter så har de stämt.

-Det är ingen tvekan om vad den här flickan utsatts för, sade Rogland.

Hon berättade att flickan har utseende som en ordinär 14-åring, men mentalt är mycket yngre. Rogland hävdar att man lätt märker flickans barnslighet, och att männen som haft sex med henne borde ha insett att hon var ett barn.

Pekade på motsägelser

Hon bedömde straffvärdet för huvudmannens brott till åtta års fängelse, men med hänsyn till hans ålder yrkade hon fyra år. För övriga inblandade varierade de yrkade påföljderna mellan åtta år och sex månader.

De tio åtalades försvarare underkände flickans trovärdighet unisont. De pekade på motsägelser i vad hon sagt, på ledande frågor i förhören och på regelvidriga fotokonfrontationer när männen pekats ut.

Tidigast under onsdagen beslutar rätten i häktningsfrågan. Dom i målet kommer den 2 november.