Vattenkraftverk kan vara ett större problem för laxen än tidigare känt. Arkivbild.
Vattenkraftverk kan vara ett större problem för laxen än tidigare känt. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kraftverk dödar fler laxar än tidigare känt

ANNONS

Vattenkraftverk kan vara betydligt farligare för laxar än vad som tidigare varit känt – uppemot fem, sex gånger dödligare. Det visar en ny studie från länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala, rapporterar P4 Gävleborg.

– Mycket tyder på att i stället för fem procents dödlighet, som är ganska lågt i en kraftverkspassage i de här stora kraftverken, så kanske det ligger på 25 eller 30, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent i Gävleborg, till radion.

Det är när laxen passerar kraftverkens turbiner som den dödas. För att råda bot på detta har länsstyrelserna inlett ett samarbete med kraftbolaget Vattenfall där man ska pröva att sätta ut en läns, eller ett slags gardin, för att fisken ska kunna ledas in i en vildfåra i stället för att gå rakt igenom kraftverken.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS