Kraftiga vindar drar in över Sverige - så går det i jultrafiken

ANNONS
|
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Stormen Barbara drar in över Storbritannien på fredagen. Det påverkar Sverige och kraftiga vindar väntas över västkusten på fredagskvällen och natten.

– Kraften från Barbara kommer redan ikväll. Det kan vara storm i byarna ute till havs och kraftiga vindar över land, säger Per Holmberg som är meteorolog på vädertjänsten Foreca.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning och det blir sydvästliga eller västliga vindar och i byarna kan det blåsa upp till 21-23 m/s.

– Under julafton lugnar det ner sig fram på dagen. Det kommer var lugnt även under juldagen även om vindarna kan vara friska.

ANNONS

Då blir det som blåsigast

Innan julfirande helt är över så hinner vindarna öka i styrka ordentligt.

– Det ser mycket värre ut sedan. När det drar igång på annandagen, det är då stormvindar väntas, säger Per Holmberg.

Han berättar att stormen Barbara från Storbritannien ger energi till ett annat nytt lågtryck.

Det är dock osäkert när den kraftigaste vinden når sin kulmen men någon gång under kvällen på annandagen startar det.

– Det blir nog allra blåsigast under natten till tisdag. Det kanvara upp emot 27-28 m/s i byarna över land och ute till havs säkert upp emot 30 m/s.

Vad ska man tänka på då?

– Jag skulle vara försiktig och personligen skulle jag undvika att åka ut med bilen eftersom det finns risk för att träd eller grenar skulle falla ned, säger Per Holmberg.

ANNONS