Kraftig minskning av TBE-fall

Antalet människor som insjuknat i TBE har halverats jämfört med i fjol. Det glädjande resultatet kan tyda på låg fästingaktivitet.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten har "bara" fått 13 fall av TBE inrapporterade fram till den 20 juni i år. Resultatet är mer än en halvering jämfört med de 28 fall som rapporterades under samma period i fjol.

- Jag tror framförallt att det beror på det kalla vädret i maj. Människor har inte varit ute lika mycket och då stöter man inte på fästingar på samma sätt. Sen är det ju fler som vaccinerar sig också, men det är svårt att se någon säker effekt av det, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Vilofas

Fästingexperten och biologen Kajsa Glemhorn vid forskningsstiftelsen Station Linné på Öland, tror att bristen på nederbörd kan vara en förklaring.

- Det här är naturligtvis väldigt glädjande, och kan tyda på att det är mindre aktivitet på fästingarna. Det har varit en väldigt torr vår, med brandrisk på många håll och då stannar fästingarna längre ner i det undre marklagret för att absorbera vätska. Jag tror inte att det är färre fästingar än i fjol, men man kan hoppas på att de har gått in i en vilofas, säger hon.

Fästingen är helt beroende av vätska och fukt i sin omgivning för att överleva. För att slippa dem bör man därför undvika exempelvis högt gräs, där det finns undervegetation.

Hoppas på torka

- De hittar alltid sina platser, så är det torrt på ett ställe så kanske de söker sig till en plats i skuggan med mer fukt. Det kanske är fel att säga när det är vattenbrist, men man får hoppas på att det blir riktigt, riktigt torrt, för då stryker de med, säger Kajsa Glemhorn.

ANNONS

TBE-fallen brukar i regel öka i juli och augusti. De största riskområdena för att få viruset i Sverige är runt Östersjökusten i Roslagen, Mälardalen och Södermanland.

- Vaccinera sig är det bästa rådet om man rör sig i riskområdet och brukar få fästingar. Och man ska kolla igenom kroppen och huden om man varit ute i naturen, säger Marika Hjertqvist.

TT

Fakta: TBE-fall

Antalet fall av TBE som har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten 1 januari–20 juni:

2017: 13

2016: 28

2015: 20

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Fästingar och smitta

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen encefalit orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma (transovariellt).

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen ses under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Majoriteten av fallen 2016 anmäldes från Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. Det förekommer även TBE-fall i delar av övriga södra och mellersta Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS