Efter några år av uppehåll väntas nu influensan göra comeback i vinter.
Efter några år av uppehåll väntas nu influensan göra comeback i vinter. Bild: Folkhälsomyndigheten

Kraftig influensasäsong väntas i vinter

Under pandemin lös influensan med sin frånvaro, men i år väntas viruset göra comeback – starkare än på flera år.
– Det har gått ett tag sedan vi hade en intensiv influensasäsong så nu är nog fler mottagliga, säger Anna-Sara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Influensasäsongen är på ingång och efter pandemiår, där influensan mer eller mindre uteblev som en följd av lockdowns och reserestriktioner, väntas nu årets influensa bli mer utbredd än vad den varit på flera år.

– Den första omikronvågen satte stopp för influensan, det har gått ett tag sedan vi hade en intensiv influensasäsong så nu är nog fler mottagliga och det kan bli en större smittspridning beroende på vilken influensasort som kommer, säger Anna-Sara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

”Influensan är känd för att överraska”

Totalt finns det fyra olika influensavarianter och enligt epidemiologen brukar en influensasäsong vanligen bestå av en kombination av två eller tre olika virus.

ANNONS

– Med det är mycket som är okänt och influensan är känd för att överraska, säger Carnahan.

Smittas man med influensa kan man vara allt ifrån asymptomatisk till att man blir väldigt sjuk. Folkhälsomyndigheten uppmanar därför till att stanna hemma vid symptom för att inte riskera att sprida influensan vidare.

– En klassisk influensasjukdom är att man blir sjuk väldigt plötsligt och snabbt får feber, man ligger och skakar och får kanske luftvägssymptom som hosta. Men man behöver inte ha feber och känna att man är rejält dundersjuk, man kan ha lättare symptom också.

Under pandemin har vi lärt oss om försiktighetsåtgärder kring smittspridning, något som epidemiologen tror kan vara positivt när det kommer till spridningen av influensa, men andra faktorer tros i stället elda på spridningen.

– Visst har vi lärt oss och det kan hjälpa till att dämpa smittspridningen men å andra sidan har det gått ett tag sedan vi hade influensasäsong, så det är lite motstridiga krafter, säger hon.

”I andra länder har man sett influensaepidemier”

Hon menar att det är viktigt att känna till att influensan kan komma att börja spridas i den utsträckning viruset spred sig innan pandemin bröt ut.

– Det är bra att folk är medvetna om att influensan kan vara tillbaka i år, vissa har kanske hört att influensan har försvunnit. I andra länder har man sett influensaepidemier under det senaste året och globalt sett är influensan tillbaka och sprids mer som det brukar.

ANNONS

Vaccination mot influensan

Den åttonde november drar vaccinationen för årets influensa i gång.

Personer i riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig, och vaccinet är gratis för denna grupp i samtliga regioner. I riskgruppen ingår personer över 65 år, gravida och personer med vissa kroniska tillstånd eller sjukdomar så som hjärtsjukdomar, svårt astma eller kol.

Ingår man inte i riskgruppen får man vänta till december med att vaccineras.

LÄS MER:FHM: Det här gäller för vaccineringar i höst

LÄS MER:Fler med infektionssjukdomar på sjukhus

LÄS MER:Tumlare död i fågelinfluensa – första bekräftade fallet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS