Fusket ökade markant på Uppsala universitet under förra året. Arkivbild.
Fusket ökade markant på Uppsala universitet under förra året. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kraftig ökning av studentfusk under pandemin

ANNONS

Nästan 200 studenter varnades eller stängdes av på Uppsala universitet i fjol på grund av tentafusk. Det kan jämföras med 2018 och 2019 då 62 respektive 73 studenter varnades eller stängdes av, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Ökningen på omkring 170 procent beror enligt Anders Malmberg, som var prorektor fram till nyår och ordförande i universitetets disciplinnämnd, på coronapandemin.

– Det här är en direkt effekt av pandemin och vi såg det i princip omedelbart efter regeringens beslut i mars om distansundervisning.

Anders Malmberg är ändå inte besviken på studenterna.

– Nja, det finns ju ett skäl till att vi annars har salstentor med vakter och rigorösa regler. Nu kan vi inte ha det och då blir det så här. Man måste tänka på att det här är väldigt få av våra studenter, säger han till UNT.

ANNONS

De flesta av studenterna stängdes av på grund av otillåtet samarbete, eller att svar var så lika att de inte kunde vara oberoende av varandra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS