Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kraftig ökning av älgolyckor

I december 2009 dödades 74 älgar i trafiken i Västra Götaland. I december förra året dog 160 – en ökning med 216 procent.

Antalet påkörda rådjur ökade med 38 procent – från 604 till 831.

Viltet har farit mycket illa på grund av det djupa snötäcket. I jakt på föda och för att få fast mark under klövarna söker de sig ut till vägarna.

Det återspeglas i viltolycksstatiken. Att 38 procent fler rådjur dog i december förra året jämfört med samma månad 2009 är visserligen tragiskt, men inte anmärkningsvärt. Rådjur har mycket svårare att få tag på mat än älgar.

Det mest anmärkningsvärda i statistiken är den kraftiga ökningen av antalet älgolyckor under julmånaden. I december förra året dukade 160 älgar under jämfört med 74 i december 2009.

- Jag blev själv förvånad när jag såg siffrorna, säger Christer Abrahamsson, biträdande chef för polisens ledningscentral i Västra Götaland. 160 älgar är mycket och det är nästan så att det påverkar beståndet.

Sjuhäradsområdet sticker ut i statistiken. 21 av älgarna påkördes i Borås, 16 i Svenljunga och 13 i Ulricehamn. Men inte en enda i Göteborgsområdet.

Det är inte bara trafiken som är ett hot mot älgar och rådjur. Det djupa snötäcket har lett till att djuren fått stora problem att hitta föda. Utfodring kan vara skillnaden mellan liv och död och många jaktlag lägger ut potatis, havrekross, ensilage och annan mat för att de utsvultna djuren skall överleva.

- Utfodringen bidrar dessutom till att hålla viltet borta från vägarna, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Västra Götaland. Om djuren tar sig ut på vägarna har de svårt att ta sig därifrån på grund av de höga snövallarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.