Kraftfull "banger" vid dåd i Malmö

Natten till tisdagen inträffade ytterligare en explosion i Malmö när en sprängladdning detonerade vid ett köksfönster på Lindängen. Enligt polisen rör det sig om en ny sorts knallskott som är mycket kraftfullare än dem man tidigare påträffat i staden.

ANNONS

Ett antal samtal kom in till polisen strax efter klockan två natten till tisdagen om en kraftig smäll i bostadsområdet Lindängen i Malmö. Någon hade placerat en sprängladdning vid köksfönstret till en lägenhet på bottenplan och sedan tänt eld på stubinen.

En mamma och tre barn befann sig i lägenheten när det small men explosionen orsakade endast materiella skador.

- Vi har talat med dem, men vad som sades är ingenting vi går in på. Det är självklart en skärrande händelse för vem som helst att råka ut för något sådant här, inte minst för barn, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling till TT.

ANNONS

Vid 12-tiden på tisdagen är fortfarande ingen misstänkt för dådet.

Kraftfullare bangers

Nattens explosion var den fjärde som inträffat i Malmö under den senaste veckan. Polisen ser i nuläget ingen direkt koppling mellan händelserna, men utan att kunna gå in på närmare detaljer säger Nils Norling att man i tre av fallen ser kopplingar till den grova kriminaliteten i Malmö.

En annan likhet mellan de tre fallen är att det explosiva föremålet som använts är ett kraftfullt knallskott, en så kallad banger, som är ny för polisen i Malmö.

- En vanlig banger innehåller omkring 20–30 gram sprängmedel, men de vi sett på sistone har haft uppemot 100 gram. De har en italiensk tillverkare och köps in av privatpersoner i Sverige från en återförsäljare i Polen. De är definitivt inte tillåtna i Sverige, förutom i mycket speciella fall där man måste ha särskilt tillstånd, säger Nils Norling.

Kan orsaka amputering

Bangern kan ses som en starkare version av de smällare som ibland förekommer i samband med fotbollsmatcher. Detonationskraften är så stark att de förutom bränn- och hörselskador kan orsaka kroppsskador som kan leda till amputering.

ANNONS

- Vi vet inte om det är en eller flera personer som har tillgång till dem. Första steget är att hitta den eller dem som utfört de här detonationerna och sedan fortsätta därifrån, säger Nils Norling.

TT

Sprängningar i Malmö under senaste veckan

25 juli: En kraftig explosion i ett familjehus i Jägerso.

28 juli: En misstänkt bilbomb exploderar i ett parkeringsgarage i Rosengård.

31 juli: En explosion i en bil på Ramels Väg i Rosengård.

1 augusti: En explosion vid en lägenhet på Lindängen.

ANNONS