Kräver långa fängelsestraff i jakthärva

Rättegången i den så kallade "jakthärvan" har avslutats och åklagaren yrkar på långa fängelsestraff. Svenska samers riksförbund vittnar om frustration över rovdjurspolitiken – men tar avstånd från all form av djurplågeri.

ANNONS
|

Det var i slutet av förra sommaren som polisen slog till efter en tids spaning och grep fem män i åldrarna 37 till 73 år, misstänkta för att ha plågat ihjäl flera rovdjur. I fyra dagar har rättegången pågått i Luleå tingsrätt.

Fyra av de fem åtalade männen är renskötare. Rovdjurspolitiken är sedan länge en känslig fråga för samer och varje år dödas många renkalvar av rovdjur. I och med rättegången har flera samebyar och sameföreningar uttryckt oro för att rättegången ska öka hat mot samer. Redan nu märks det av i sociala medier.

ANNONS

"Finns en frustration"

Svenska samers riksförbund (SSR) anser att det därför är viktigt att tydligt poängtera och ta avstånd från all form av djurplågeri.

- Djur måste behandlas med respekt, men det finns en frustration över den rovdjurspolitik som förs i Sverige i dag, säger förbundets ordförande Jörgen Jonsson.

Totalt handlar det om fyra björnar, tre lodjur och en järv som männen misstänks ha dödat. Enligt åklagaren har tre av djuren plågats innan de miste livet, en björn och ett lodjur strypts med en metallvajer, ett annat lodjur fångats i en fälla. En av männen misstänks ha plågat djuret genom att stöta en påk mot det. Hemma hos en av de misstänkta hittades ett björnhuvud i frysen.

Vill ha förändring

Enligt ett riksdagsbeslut ska varje sameby årligen kunna tolerera en tioprocentig förlust av renar till rovdjur. Det innebär ungefär att 25000 renar varje år kan bli rovdjursmat. SSR och samebyarna har länge försökt att få ned gränsen till fem procent, utan att lyckas.

- Det finns ett stort rovdjurstryck och vi måste jobba på att få till en förändring och inte ta lagen i egna händer. Det är aldrig acceptabelt, säger Jörgen Jonsson.

ANNONS

Männen är åtalade för en mängd olika brott och har haft olika roller i den olagliga jakten. Det rör sig bland annat om grovt jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.

Långa fängelsestraff

Åklagaren yrkar nu på långa fängelsestraff för fyra av de fem åtalade männen.

- Slutpläderingen baseras framför allt på att man inte haft några kommentarer kring vissa frågor som ställts. Det i sig har ju ett visst bevisvärde, att man vägrar yttra sig. Men även bevisning i from av beslag, avlyssnade telefonsamtal, mobilbilder och filmklipp, säger miljöåklagaren Åse Schoultz.

- Männen har gett en del förklaringar kring vapenbrott och häleri, men samtidigt varit fåordade kring vissa frågor som bland annat kring de avlyssnande telefonsamtalen, säger hon.

Enligt Schoultz är det här ett av de största jaktbrottsmålen som varit uppe i rätten. Det har hänt innan – men inte många gånger.

ANNONS

- Det är robust utredning och ett svårutrett brott som skett ute i skogen utan vittnen och iblandade som inte vill säga någonting. Det är brott som nästan aldrig uppdagas.

Samtliga åtalade i jaktbrottsmålet nekat till brott. Dom väntas den 10 november.

TT

Fakta: Jakt på rovdjur

Det finns fyra stora rovdjur i Sverige: Björn, järv, lodjur och varg.

De är fridlysta och får endast jagas om Naturvårdsverket eller landets länsstyrelser har gett sitt godkännande till licens- eller skyddsjakt.

Reglerna bestämmer när jakten får bedrivas, om åtel får läggas ut för att locka till sig djuren, och hur många hundar som får användas.

Licensjakt beviljas främst för att begränsa rovdjursstammarna. Jägarna kan få tillstånd att bedriva skyddsjakt om deras egendom, ofta tamdjur, hotas av rovdjur.

Maxstraffet för jaktbrott är fyra år.

Källa: Naturvårdsverket.

ANNONS